Jiří Anderle maluje až na dřeň. Chodovská tvrz se ohlíží za jeho divadlem světa

Chodovská tvrz vystavuje retrospektivu Jiřího Anderleho (zdroj: ČT24)

Původně měl být traktoristou, třídní učitel však rozpoznal výtvarný talent svého žáka a přihlásil Jiřího Anderleho na uměleckou školu do Prahy. Dnes je z něj přední český výtvarník, jehož práce jsou zastoupeny ve sbírkách významných světových galerií. Chodovská tvrz na pražském Jižním městě nyní připravila retrospektivu, která představuje nejnovější malby i kresby a grafiky z období 60. až 90. let.

Všestranně múzický nadaný člověk hrál jako student každý víkend s kapelou na vesnických tancovačkách. Hudba a tanec tak byly hlavními náměty jeho tehdejších prací. „Tam jsem dospěl k názoru, že můžu pracovat jenom na tématech, která jsem hluboce prožil,“ říká Jiří Anderle.

Tanec ho fascinuje stále. Na obraze, který dokončil teprve před několika dny, tančí kosmonaut na Měsíci. „Nakonec, když přemýšlím, které téma bylo hlavní, tak je to pořád to divadlo světa, divadlo člověka, já tomu říkám theatrum mundi,“ uvažuje proslulý výtvarník.

S divadlem kolem světa, malbou na dřeň lidského bytí

Jiří Anderle se narodil 14. září 1936 v Pavlíkově u Rakovníka. V letech 1951 až 1961 absolvoval Vyšší školu uměleckého průmyslu a Akademii výtvarných umění. V 60. letech rozšířila jeho tvůrčí obzory spolupráce s Černým divadlem Jiřího Srnce, s nímž objel takřka celý svět.

Jiří Anderle hostem Na plovárně

Od roku 1969 pracoval Anderle čtyři roky jako asistent Jiřího Trnky a Zdeňka Sklenáře na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Od 70. let směl dvakrát za rok vyjet do západního Německa, ale o to horší byl pro něj návrat ze svobodného světa zpět za železnou oponu. A zatímco doma byl v mírné nemilosti, za hranicemi mu pořádali samostatné výstavy a v roce 1982 byly jeho obrazy poprvé vystaveny i na prestižním Benátském bienále.

Dnes se počet autorových samostatných výstav po celém světě blíží úctyhodné stovce, přičemž během svého působení získal okolo čtyřiceti různých ocenění. Jeho díla lze spatřit například v newyorském Metropolitním muzeu či v pařížském Centre Pompidou.

Zatímco dříve se více věnoval grafice, později se ponořil do malby. „Malba je mnohem intenzivnější, protože tady je patrný každý záchvěv. Prostě malba jde až na samotnou dřeň lidského bytí,“ uvažuje v pražské Chodovské tvrzi, která v současnosti pořádá jeho retrospektivu. Výstava s prostým názvem Jiří Anderle – Malba, kresba, grafika potrvá do poloviny dubna.