Recenze: Dejte mi dobrý rámec a já zinscenuji i telefonní seznam

Měsíční sonáta v NoD (zdroj: ČT24)

Slovy z titulku by se dal parafrázovat slavný Archimédův výrok o pevném bodu v souvislosti s novým představením Měsíční sonáta č. 11 v pražském experimentálním prostoru NoD. Inscenátoři v čele s režisérem Jankem Lesákem si za rámec pro inscenaci vybrali let Apolla 11 do vesmíru a následné první přistání na Měsíci.

De facto se opravdu rozhodli inscenovat „telefonní seznam“, neboť divadelně zpracovávají skutečný přepis komunikace Apolla 11 s řídicím centrem NASA v Houstonu. S naprosto nedivadelním námětem se mladí umělci popasovali se záviděníhodným nasazením a mladickou drzostí.

Představení je postaveno především na elektronické hudbě, kdy tři herci/astronauti – Láďa Karda, Martin Cikán, Jan Strýček – jsou zároveň DJové, stejně jako herečka Lumíra Přichystalová, která zastupuje řídicí centrum. Dalším stavebním prvkem je bezesporu světelný design, oživující více méně statickou scénu.

Happening na Měsíci

Ovšem i přes veškeré nasazení, hravost a snahu o nadsázku a humor se podařilo jen zčásti  překonat nedramatičnost proudu jednotlivých hlášení souřadnic a nekonečných odborných termínů. Regulérní divadelní tvar získává inscenace až v úplném závěru, kdy se astronauti ocitnou na Měsíci a inscenátoři si poprvé za celý večer troufnou vložit několik osobních (a vtipných) situací.

Měsíční sonáta č. 11
Zdroj: Jan Hromádko/NoD

Představení se spíše než divadelnímu tvaru blíží hudebnímu retro koncertu nebo jakémusi happeningu 70. let na téma výstup na Měsíc. Přes veškerou sympatickou snahu o zdivadelnění absolutně nedivadelního námětu schází představení důležitý přesah – nezbytný nadhled s osobním vkladem, který by ozřejmil vtírající se otázku PROČ? Jen pro zábavu nebo z důvodu, že „to přece zvládneme“, je v tomto případě málo.

Držet se stroze komunikace astronautů se základnou v Houstonu bylo bohužel, přes veškerou hudební i světelnou snahu, natolik svazující, že to zabránilo vzniku plnohodnotné, byť nekonvenční divadelní inscenace. Proč se například o tom, že prezident Nixon měl nachystanou smuteční řeč, kdyby se mise nezdařila, dočteme jenom v programu…