Mozartova díla úzce spjatá s Prahou připomínají v Brně

Mozartovu "Pražskou" připomene Brněnská filharmonie (zdroj: ČT24)

Hned ve třech koncertech po sobě připomene Brněnská filharmonie jednoho z nejslavnějších světových skladatelů, Wolfganga Amadea Mozarta. Zazní jeho předehry k proslulým operám úzce spjatým s Prahou – Figarovy svatby, vedoucí k objednávce Dona Giovanniho, tak i Pražské symfonie.

Mozart hrál v brněnské Redutě jako zázračné dítě ve věku jedenácti let. Přímo do Reduty by se celý soubor filharmonie teď nevešel. A ani kvůli divadelní akustice by nebyl dobře slyšet. Pražská symfonie tak rozezní brněnský Besední dům.

Taktovku drží v ruce ten nejpovolanější, Alexander Liebreich je německý dirigent s brněnskými kořeny. Moravské filharmoniky nevede poprvé. A podle něj Mozartovi posluchači rozumějí i v dnešní době, víc než dvě stě let po jeho smrti. „Hodně melodií je dětsky upřímných, nikoli však dětinských. Další jsou zase populární. V Mozartově hudbě je vlastně hodně populárních prvků,“ uvedl Liebreich.

„Otázky jsou pořád stejné. O životě a o lásce. Nic víc, nic míň. A jsou v každém dobrém uměleckém díle,“ dodal dirigent světového renomé, v současné době šéfdirigent katovických rozhlasových symfoniků. Rozpoznatelné jsou podle něj i v programu, který čeká od středy do pátku na brněnské diváky.

Izraelsko-palestinský pianista Saleem Aboud Ashkar
Zdroj: Archiv Saleema Ashkara

Obecenstvo se může těšit také na umělce s pověstí jednoho z nejvýraznějších současných klavíristů střední generace. Saleem Ashkar je zároveň častým hostem věhlasných orchestrů ve Vídni nebo Londýně. „Každý koncert je výjimečný, srší tam energie, diváci to velmi oceňují a myslím, že i orchestr to oceňuje,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Praha v Brně

V Brně zazní předehry k proslulým operám úzce spjatým s Prahou. Úspěch pražské inscenace Figarovy svatby vedl k objednávce Dona Giovanniho a jeho následné premiéře v Nosticově, dnešním Stavovském divadle v roce 1787. Symfonie D dur, která měla 19. ledna téhož roku premiéru v Praze, zase znamenala předěl v Mozartově symfonické tvorbě.

Jít v Brně do Prahy není ostatně už několik let vůbec nic zvláštního. Mezi Besedním domem a Moravskou galerií je kavárna, která nese přesně tento název, Praha v Brně.