Jasně, proč ne. Luboš Soukup Quartet jazzuje o Zemi s Lionelem Louekem

Rozhovor s Lubošem Soukupem (zdroj: ČT24)

Země je náš domov, a proto se o ni starejme, popisuje saxofonista Luboš Soukup téma své třetí studiové desky. Nazval ji právě Země a představuje na ní devět autorských jazzových skladeb. Na albu hostuje beninský kytarista a vokalista Lionel Loueke, díky němuž dostává nahrávka exotický nádech.

„Lionel je jedním z nejlepších hráčů, které znám. Potkali jsme se v Dánsku, kde jsem na workshopu hrál týden v jeho ansámblu, byla to pro mě taková euforie, že jsem to nevydržel a na rovinu se ho zeptal, jestli by se mnou nenatočil desku a nezahrál pár koncertů. A on řekl: ‚Jasně, proč ne‘,“ popisuje Soukup, jak bylo v podstatě snadné navázat s Louekem spolupráci.

Rodák z afrického Beninu studoval na prestižní Berklee College v Bostonu, nahrává u renomovaného jazzového vydavatelství Blue Note Records a za sebou má spolupráci s kytaristou Jeffem Ballardem nebo pianistou Herbie Hancockem, který před nedávnem koncertoval také v Praze.

Luboš Soukup Quartet feat. Lionel Loueke
Zdroj: Animal Music/Malwa Grabowska

„Má fantastický zvuk a dokáže doprovázet i velmi jednoduše, podstatná je barva a jeho africký rytmus, který je pro nás Evropany netradiční,“ doplnil Soukup, čím Loueke přispěl k jeho skladbám.

Třeba ke skladbě Dark Shark – Černý žralok. „Je o uvědomění si negativních elementů, které jsou kolem nás, jako strach nebo pochybnosti, a člověka brzdí od toho, aby realizoval sny,“ prozradil svou inspiraci Soukup.

Dlouhý skandinávský tón

On sám se své sny realizovat nebojí, jak dokládá i navázání spolupráce s Louekem. Od roku 2010 žije v Dánsku, kde působí v několika projektech, mimo jiné v kvartetu nesoucím jeho jméno. Snaží se v něm prý propojit skandinávský a středoevropský přístup k jazzu. 

„Skandinávský jazz je hlavně o zvuku, o barvě a i o tom nebát se zahrát dlouhý tón,“ vysvětluje. „V Evropě se hraje rychleji, Skandinávci klidně zahrají jeden dlouhý tón, takový, jako je otevřenost norské krajiny.“

S tímto kvartetm Luboš Soukup také nahrál svou poslední novinku – album Země. Zakončené je optimistickým aranžmá české lidové písně Na Bílé hoře.