Franz Ferdinand jsou stále na vzestupu, nejen v názvu alba

Kapela Franz Ferdinand vydala nové album (zdroj: ČT24)

Skotská rocková kapela Franz Ferdinand už za měsíc v Česku představí své nové album. Novinka Always Ascending vyšla před pár dny také u nás. Skupina ho vytvořila během několika týdnů, které strávila obklopená skotskou přírodou v úplné izolaci.

Retro zvuk, historický název a silný přímočarý rukopis je kombinace vlastností, jimiž Franz Ferdinand uchvátili od samého počátku. Když v Česku koncertovali poprvé, bylo to ještě před vydáním debutové, eponymní  desky. Provázela je ale pověst budoucí senzace. A ta se brzy potvrdila.

Aktuální novinku připravila skupina v izolaci na skotském venkově, kde se sžívala po vůbec první obměně sestavy – po odchodu kytaristy. Na pátém albu také slibuje první větší aktualizaci zvuku. „Když to zní příliš měkce, příliš příjemně, je to na nic. Jakmile jsme piano nazvučili tak, jako by to hráli The Stooges, všechno se změnilo,“ tvrdí producent Philippe Zdar.

Kapela si i po patnácti letech uchovává pověst nemainstreamové alternativy, ačkoli patří k nejznámějším britským rockerům. Aktuální formu představí už 9. března v pražském Foru Karlín.