Klip týdne: Napříč žánry i stoletími aneb Monteverdi po hipstersku

Claudio Monteverdi napsal největší hity před víc než čtyřmi stoletími, teď se ovšem dočkal prvního českého videoklipu. Soubor Czech Ensemble Baroque Quintet ho vytvořil ke skladbě Io mi son Giovinetta. Hudebníci tak chtějí ukázat, že klasická hudba nemusí být vždycky jenom vážná.

Italský skladatel z období přelomu renesance a baroka Claudio Zuan Antonio Monteverdi byl jedním z nejvýznamnějších skladatelů všech dob. Svými inovacemi přispěl ke zrodu barokního stylu. Loni si hudební svět připomínal 450. výročí jeho narození. Originálním a neotřelým způsobem toto jubileum oslavili a uctili i brněnští tvůrci, a to vznikem videoklipu k Monteverdiho madrigalu Io mi son Giovinetta. Tato literární forma byla využívána především v milostné poezii. 

„Není to žádná vážná hudba. Je to vysoce kvalitní pop music té doby. Navíc se slovy od hodně dobrého textaře – jmenoval se Boccacio. Manýrismus té doby jde skvěle k manýrismu současného hipsterského Brna a neškodí mu ani trocha poťouchlého brněnského humoru. Chtěli jsme ukázat, že prostředky známé z bombastických videoklipů Robbieho Williamse či Lady Gaga lze účinně uplatnit také v emocemi nabité 400 let staré hudbě,“ poukazuje na paralelu režisér klipu Jakub Kořínek.

Io mi son Giovinetta je vůbec prvním českým videoklipem k Monteverdiho hudbě. Natáčel se v brněnských exteriérech i interiérech.