Studenti architektury řeší, co s chátrající Arnoldovou vilou

Studenti architektury navrhují, co s Arnoldovou vilou (zdroj: ČT24)

S návrhy, jak obnovit chátrající Arnoldovu vilu, přišli studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně. Navrhují například přeměnu objektu v penzion nebo muzeum architektury. Jaké konkrétní využití nahradí mateřskou školu, která se v roce 2012 kvůli havarijnímu stavu musela z vily vystěhovat, ale město zatím neví.

Vilu si na svazích Černých Polí v Brně postavil v šedesátých letech předminulého století pro sebe a svou rodinu stavitel Josef Arnold. Návrhy pěti budoucích architektů na využití chátrajícího domu jsou vystaveny v galerii Celnice. Tu návštěvníci najdou v zahradním domku nedaleké secesní vily Löw-Beer, která už prošla památkovou obnovou a v současnosti slouží Muzeu Brněnska.

„Pro spolupráci na této výstavě jsme oslovili studenty architektury, protože jsme jim chtěli dát možnost věnovat se nějaké reálné stavbě,“ uvedla k projektu mluvčí vily Löw-Beer. Studenti by Arnoldovu vilu využili jako zážitkový penzion, kavárnu nebo muzeum architektury.

Školka? Nepravděpodobné

Například Vladimír Soviš, jeden ze studentů, navrhuje do vily osadit mobilní příčky, které by umožňovaly proměňovat prostor podle potřeby. „Přes den tu může být mateřská škola, večer pak různé kurzy, nejen pro děti, ale i pro širší veřejnost,“ vysvětluje autor této myšlenky.

Prostory bývalé mateřské školy v Arnoldově vile
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Školka se ale do vily už nevrátí. Náklady na opravu, která by budovu pro tyto účely uvedla do potřebného stavu, jsou totiž příliš vysoké. Komu jinému by v budoucnu sloužit mohla, zatím ale není jisté. „Je ale zřejmé, že by měla mít kulturně-společenské využití,“ přislíbil náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Magistrát městské části Brno-Sever poskytl 2 miliony na zpracování projektu pro stavební povolení. Odborníci, politici i zástupci spolku na obnovu a nové využití Arnoldovy vily budou o možné budoucnosti mluvit na veřejné debatě 20. února ve vile Löw-Beer. Studentskými návrhy se mohou inspirovat až do 1. dubna.