Pomůžou drogy? Mafiáni a handicapovaní jsou v Kladně neúplní

Kladno chystá černou komedii Neúplní (zdroj: ČT24)

Drogová mafie má potíže s přepravou zásilek přes hranice, pro záchranu svého byznysu se proto rozhodne využít amatérský divadelní soubor handicapovaných. Černá komedie Neúplní je novinkou Městského divadla Kladno.

„Je velice vděčně napsaná, se skvělými figurami. Hraje v ní čtrnáct herců, dva hosté a jeden bubeník na jevišti,“ uvedl ke hře režisér Jiří Š. Hájek.

Zápletka se točí kolem mafiánské rodiny Giornových, jejíž obchod s drogami v poslední době povážlivě skřípe. Pokud nechce přijít o podnik a klienty, musí nutně doručit zásilku do Makedonie. Na tamní amatérský festival se zrovna shodou okolností chystá divadelní soubor „lidí se zvláštními potřebami“, jenže kvůli škrtům v rozpočtu ministerstva je jeho cesta ohrožena.

Co z toho všeho vzejde, mohou návštěvníci kladenské scény zjistit poprvé 10. února. Vrcholem inscenace je divadlo na divadle, soubor handicapovaných umělců odehraje svoji vlastní verzi Romea a Julie. Motiv lásky mezi dvěma znesvářenými rody navíc provází celé představení – jeden z mafiánských synů se totiž zamiluje do slepé herečky. 

Polepší se mafiáni? V Kladně ne

Hra Gura Korena měla premiéru v roce 2017 v Tel Avivu. Kladenská verze má od původního dramatu odlišný závěr. „Končilo v takovém patetickém, melodramaticky pozitivním finále, kdy mafiáni prozřou a drogy nepropašují, což mi lehce vadilo. Rozhodl jsem se, že je propašujou tak jako tak,“ prozradil režisér. Odklon od happy endu má podle něho být ironickým komentářem k současnosti.    

Dramatik, režisér a herec Gur Koren se Čechům prostřednictvím své hry Neúplní představuje vůbec poprvé. Jako doma je ale už na českých jevištích například jeho krajanka Hadar Galronová. Národní divadlo po deseti letech odehraje v červnu derniéru její hry Mikve. Příběh z židovské ženské komunity mají na repertoáru také v Městském divadle v Mladé Boleslavi. A v polovině března chystá pražské Rokoko premiéru hry stejné autorky I Love Mamma