Honza Homola už není malíř bez obrazů, z Wohnoutů si odskočil na výstavu

Rozhovor s Honzou Homolou (zdroj: ČT24)

Honza Homola je jedním ze zakladatelů kapely Wohnout, která se na hudební scéně úspěšně pohybuje už od poloviny devadesátých let. Vystudoval ale loutkářství a živil se i prací s grafikou a fotografiemi. Teď připravil svoji první samostatnou výstavu jako výtvarník.

„Ještě před půl rokem jsem netušil, že se může přihodit taková situace. Byl jsem malíř bez obrazů,“ přiznává Homola, který se před výstavou výtvarně podílel „pouze“ na přebalech desek kapely Wohnout a vedl si kreslené deníky. 

K samostatné tvorbě ho navedlo setkání s kurátorkou Renatou Mužíkovou, které ukázal jednu ze svých kreseb. „Na základě toho jsme rozjeli projekt Art332 a za zhruba tři čtyři měsíce vzniklo dvanáct velkých obrazů, které teď visí v Mánesu,“ vypráví. Výstava v pražské galerii je tak i pro Homolu stále ještě překvapením.

Malování obrazů se prý nelišilo od jeho deníků. „Jsou to improvizace, i v hudbě rád improvizuju. Sednu si před bílé plátno, v tomhle případě digitální, začnu něco malovat a ono mě to samo navede,“ uvedl, že jeho „plátna“ původně vznikla v počítači. 

„To je svět, který mám rád, ve které jsem fungoval jako grafik. Obrazy jsou pak vytištěny speciální metodou a speciálním gelem vytvarované do reliéfu, takže skoro vypadají, jako kdyby byly ze skla,“ popisuje.  V Mánesu jsou na prodejní výstavě k vidění do konce února.

Sladký dřevo z Keni

Malování chce Honza Homola od svých výtvarných prací pro kapelu úplně oddělit. Momentálně s Wohnouty připravuje nový klip ke skladbě Sladký dřevo z chystaného alba. Video vznikalo v Keni, kam hudebníci odjeli podpořit sbírku na nákup dýchacího přístroje pro tamní nemocnici.  Fanoušci ho podle Homoly snad uvidí na jaře, nová nahrávka by pak měla vyjít v létě.

Wohnout při křtu knihy Sladkých dvacet o historii kapely
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Honza Homola není jediný člen Wohnoutů, který si od hudby odskakuje i k jinému umění. Například jeho bratr Matěj předloni vydal knihu o historii skateboardingu sestavenou ze svých fotografií.