Litografické příběhy Vladimíra Suchánka trvají už půlstoletí

Litografické příběhy Vladimíra Suchánka na výstavě (zdroj: ČT24)

Padesát let tvorby vypráví grafik Vladimír Suchánek v litografických příbězích. Výběr svých lisů představuje veřejnosti po pěti letech – u příležitosti svých pětaosmdesátých narozenin. Výstavu pořádá galerie Hollar – spolek grafiků, který Suchánek dvacet let vedl.

Zhruba čtyřicet litografií vypovídá o významných událostech v historii země i v osobním životě Vladimíra Suchánka. Nejnovější vznikla letos, nejstarší v roce 1968. Grafik v nich zachytil také období normalizace a začátek sametové revoluce.

„V listopadu 1989 jsem dostal chřipku a nemohl jsem chodit demonstrovat, takže jsem sednul k litografickému kameni a vytvořil litografii, kterou jsem nazval 17. listopad 1989,“ vzpomíná Suchánek.

Za toto dílo získal první cenu na mezinárodní soutěži v Los Angeles. Za svou tvorbu obdržel i další významná ocenění a vystavoval v řadě zahraničních galerií. „První výstavu litografií jsem měl v Galerii mladých v Mánesu v roce 1969. Navštívil ji také profesor Zdeněk Sklenář,“ připomíná Suchánek.

Vladimír Suchánek (1982)
Zdroj: ČTK/Karel Kestner

Významný český malíř a ilustrátor obdivoval Suchánkův lis Ikaros, který je na aktuální výstavě také k vidění. A mladého kolegu přivedl do Sdružení českých umělců grafiků Hollar, který Suchánek později po revoluci dvě dekády vedl. 

Grafik-klarinetista

Suchánek je známý také knižními ilustracemi nebo návrhy poštovních známek. Jeho nejoblíbenější grafickou technikou je ale litografie, obohatil ji o nové přístupy v lavírování na litografickém kameni. K této technice ho podle jeho slov předurčil genius loci v Novém Městě nad Metují, kde se v roce 1933 narodil. V polovině 19. století tam byla založena jedna z prvních litografických tiskáren.

Své Litografické příběhy vypráví Suchánek v Galerii Hollar do 25. února. Už 7. února na výstavě vystoupí coby klarinetista s Grafičankou. Kapelou sdružující hrající grafiky, kterou na začátku sedmdesátých let spoluzakládal mimo jiné výtvarník Kamil Lhoták. Velkou retrospektivou jeho tvorbu od stejného dne připomene galerie v Obecním domě.