Fotograf Marek Musil zahořel pro festival Burning Man

Festival Burning Man, tedy Hořící muž, má za sebou už více než třicetiletou historii. Část nevadské pouště se díky němu na přelomu srpna a září promění v místo divokých uměleckých fantazií. Tamější atmosféru zprostředkovává aktuální výstava v pražské Leica Gallery s názvem World on Fire – Svět v ohni. Sestavena je ze snímků Marka Musila.

Za tři dekády existence se počet účastníků festivalu Burning Man rozrostl z několika stovek na desítky tisíc. Hlavní myšlenky se ale nemění: přehlídka má být oslavou svobody, možností vyjádření sebe sama a podporou základních ekologických principů.  

Módní a reklamní fotograf Marek Musil se za Hořícím mužem poprvé vypravil v roce 2016. O rok později navštívil podobné festivaly i v Izraeli nebo Africe. „Na tomto festivalu je úžasné, že ho dělají sami lidé. Sami vše postaví, týden tam spolu žijí. Nedělá to nějaká firma,“ oceňuje Musil na akci zejména atmosféru přátelství a pospolitosti.

Festival Burning Man na fotografiích Marka Musila (zdroj: ČT24)

Všechno začalo před dvaatřiceti lety na pláži v San Franciscu, kde Larry Harvey po rozchodu s přítelkyní spálil dřevěnou sochu muže a psa jako symbolickou tečku za svým minulým životem. Happening přilákal množství lidí. V roce 1990 se z Baker Beach přemístil do nevadské pouště. Tu tak každoročně oživí koncerty, světelné show i umělecké objekty. 

Smyslem festivalu je i nezanechat po sobě žádnou stopu. Vyjádřit respekt k lidem i k přírodě. Všechno, co si návštěvníci přivezou s sebou, s nimi zase zmizí. Po lidské existenci tak nezůstane jediná památka – dokumentují ji jen záznamy. Například fotografie Marka Musila. V Leica Gallery zve na Hořícího muže do 8. dubna.