OBRAZEM: Česko se chystá na EXPO v Dubaji. A vzpomíná na Paříž a Brusel

Zahájení světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji se blíží a Česká republika vybírá pavilon, ve kterém bude prezentovat svůj průmysl a kulturu. Národní technické muzeum (NTM) při této příležitosti otevřelo výstavu „Realizované a nerealizované pavilony ČR na Všeobecné světové výstavě EXPO“, která může být inspirací nejen pro zájemce o stavbu budoucího národního pavilonu.

„Národní technické muzeum se tradičně podílí na prezentaci České republiky na světové výstavě EXPO. Zásadní podíl mělo NTM na výstavě EXPO v roce 1986 ve Vancouveru, pro Český pavilon v roce 2015 v Miláně vytvořilo muzeum ve spolupráci s Akademií věd ČR výstavu,“ připomíná generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

„NTM dokumentuje historii československých a českých pavilonů ve sbírce jejich soutěžních modelů. Jsme rádi, že výstava realizovaných i nerealizovaných pavilonů může doložit jejich vysokou architektonickou a technologickou úroveň,“ pokračuje Ksandr.

Historie i budoucnost

Výstava je umístěna v expozici Technika hrou ve druhém patře letenské budovy NTM. Návštěvníci muzea se kromě stálých exponátů v expozici Architektury, stavitelství a designu – modelů vítězných pavilonů pro světové výstavy v Paříži roku 1937 a Bruselu roku 1958, mohou seznámit s dalšími sedmi realizovanými i nerealizovanými návrhy pavilonů ze světových výstav EXPO 1937 v Paříži, 1939 v New Yorku a 2015 v Milánu.

Dále jsou prezentovány návrhy, které jako inspiraci pro zájemce o stavbu pavilonu v Dubaji vytvořili studenti Fakulty architektury ČVUT v ateliérech Miloše Floriána a Vladimíra Soukenky, či nerealizované návrhy architekta Jana Kaplického, které na výstavu zapůjčila Eliška Kaplický.

Výstava, která potrvá pouze do neděle 18. února, je umístěna v expozici Technika hrou ve druhém patře letenské budovy NTM.