Depeše z pražského koncertu: Depeche Mode ještě nevyšli z módy

Depeche Mode koncertovali v Praze (zdroj: ČT24)

Přestože Depeche Mode vystoupili v Česku i loni v květnu, při středečním koncertě v pražské O2 areně této britské kapele opět aplaudovalo vyprodané hlediště. The Global Spirit Tour ale oproti jarnímu koncertu dovezlo jiný repertoár.

Koncert otevřela skladba Going Backwards z aktuální desky Spirit. Byla jen jednou ze tří písní, které z nového alba zazněly. V zimní části svého turné kladou Depešáci větší důraz na své deváté studiové album Ultra z roku 1997.

Koncert elektronických mágů podle pořadatelů přitáhl 17 tisíc fanoušků. Zaplněnou O2 arenu tak zahalila černá barva – a potemnělá byla i první část koncertu. Zachycovala náladu poslední nahrávky o duchovním i ekologickém úpadku. „Když ji posloucháte a vnímáte ty pochybnosti, uvědomíte si, že jsme opravdu znepokojeni tím, co se děje ve světě,“ říká frontman kapely David Gahan.

V druhé polovině už zazněly největší hity jako Everything Counts, Enjoy the Silence nebo Never Let Me Down Again, které zvedly ze sedadel téměř všechny.

Depeche Mode vystoupili v Česku už po jedenácté. Za tu dobu si tu vybudovali věrnou fanouškovskou základnu. Vůbec poprvé se tu představili ještě za komunistického režimu, a to v pražské Sportovní hale na výstavišti v roce 1988. Za téměř 40 let kapela prodala přes 100 milionů desek a vystoupila pro víc než 30 milionů fanoušků po celém světě. The Global Spirit Tour je její osmnácté turné.