Klip týdne: Komorní Lady Gaga uzavírá éru Joanne

Je to už dva roky od vydání posledního alba a téměř rok od posledního klipu, kterým Lady Gaga potěšila své početné fanoušky. Ti se však nyní opět dočkali. Zpěvačka totiž přišla s novinkou v podobě titulní sklady Joanne (Where Do You Think You're Goin'?), a to ne ledajaké. Představila ji totiž v klavírní verzi.

Zpěvačka tentokrát vsadila na osvědčené rčení „v jednoduchosti je krása“, a udělala dobře. Nádhernou skladbu, kterou složila jako poctu své nikdy nepoznané zesnulé tetě Joanne, jež zemřela v pouhých devatenácti letech, vkusně a nenuceně doplňují černobílé záběry střídající se s barevnými a ač je skladba velmi intimní, obejde se bez zbytečného patosu. 

Skladbu Gaga nahrála loni společně s hudebníkem Markem Nilanem Jr. a naživo ji představí již tuto neděli na předávání cen Grammy, kde má šanci získat hned dvě ceny. Nominována byla v kategorii Best Pop Vocal Performance za hit Million Reasons a v kategorii Best Pop Vocal Album za již zmíněné poslední, platinové album.

Pokud se posledním albem snažila Lady Gaga odklonit od své předchozí tvorby, nutno uznat, že se jí to povedlo. „Mother Monster“ byste v ní hledali jen stěží. A má-li být zrovna tato skladba jeho tečkou, konstatujme, že ukázala, jak multižánrovou a na popových trendech nezávislou zpěvačkou dokáže být.

Stefani Joanne Angelina Germanotta (*28. března 1986 New York City, New York) je americká textařka, zpěvačka, herečka a producentka italského původu vystupující pod pseudonymem Lady Gaga. Proslavila se svým debutovým albem The Fame (2008) a singly „Just Dance“ a „Poker Face“. K roku 2015 byla zapsána třinácti výkony v Guinnessově knize rekordů, obdržela několik Cen Grammy, hudebních ocenění MTV, Zlatý glóbus za roli hraběnky v seriálu American Horror Story: Hotel a několik nominací na Oscara, především za film Zrodila se hvězda. Toho si nakonec odnesla za Nejlepší píseň (Shallow). 

Diskografie:
2008 − The Fame
2009 − The Fame Monster
2011 − Born This Way
2013 − ARTPOP
2014 − Cheek To Cheek (s Tony Bennettem)
2016 − Joanne
2018 – A Star Is Born
2020 (??) – Chromatica

Zdroj: Wikipedia

Lady Gaga
Zdroj: ČT24/Cosmopolitan/Kenneth Willardt