Kutil z Českých Budějovic vyrábí zesilovače pro Guns N' Roses i Metallicu

Události: Čech vyrábí zesilovače pro Metallicu a další světové kapely (zdroj: ČT24)

Z domácího kutila se stal respektovaným technikem českých i světových kytaristů. Antonín Salva z Českých Budějovic vyrábí efektové pedály a zesilovače pro kapely jako The Smashing Pumpkins nebo Guns N' Roses. Získal za ně řadu mezinárodních cen a letos vyvíjí novinku pro kytaristu Kirka Hammeta z Metallicy.

Před dvaceti lety si Antonín Salva koupil pájku a metodou pokus omyl začal upravovat zesilovače. S elektronikou si jako samouk hraje už dvacet let a výuční list v oboru si dodělal teprve před dvěma lety.

K výrobě prvního prototypu efektového pedálu mu stačila recyklovaná deska skateboardu a místo běžných malých kolíků použil „skejtové“ kolečko, které kytarista snadno otočí i během hraní. Svůj první modul nabízel na světovém internetovém fóru.

Výrobní číslo jedna dostal dnes už zesnulý Radim Hladík z kapely Blue Effect. „Stačil by mi jenom Salva a všechno ostatní bych mohl poslat pryč,“ pochvaloval si tehdy vynález Hladík.

Úspěch Salva sklidil i u Guns N´Roses. „Je to pedál jako žádný jiný, který jste kdy slyšeli. Vytváří těsný, nabitý zvuk,“ vysvětloval kytarista Richard Fortus.

Salva vyrábí různé druhy zesilovačů. Jednou z jeho inovací je, že hudebník může zvuk změnit jednoduchou výměnou jednotlivých „šuplíků“ místo toho, aby musel použít úplně jinou celou bednu.

Před dvěma lety Antonína Salvu oslovil i kytarista Kirk Hammet z Metallicy. Teď pro jeho značku vyvíjí další typ efektového pedálu.