Filmová upoutávka týdne: Joaquin Phoenix na vozíčku nikam neuteče

Režisér snímků Dobrý Will Hunting nebo Milk Gus Van Sant připravil nový film. Krkolomně znějící dílo Don't Worry, He Won't Get Far On Foot bude životopisným dramatem, kterému podle první upoutávky možná nebude cizí ani černý humor. Těžko však říct, jestli se ho dočkají čeští diváci. Tuzemští distributoři totiž tomuto americkému tvůrci příliš nefandí, naposledy do kin uvedli jeho dílo před deseti lety.

Gus Van Sant si nemůže stěžovat, že by o práci s ním neměli zájem známí herci. Hned do ústřední role svého nového kusu získal Joaquina Phoenixe, který sice kdysi oznámil konec herecké kariéry a záměr věnovat se hip hopu, ale byla to jenom mystifikace, kterou zúročil snímek I'm Still Here. Výrazná herecká tvář od té doby stihla točit s Paulem Thomasem Andersonem (Mistr, Skrytá vada), Spikem Jonzem (Ona) i Woodym Allenem (Iracionální muž).

Joaquin Phoenix
Zdroj: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Letos by se měl Phoenix představit hned ve třech filmech, z nichž nejvýraznější jsou Máří Magdaléna, kde se zhostí dokonce role Ježíše Krista, a právě Don't Worry, He Won't Get Far On Foot, kde hraje karikaturistu Johna Callahana. Ten ve svých 21 letech po automobilové nehodě skončil jako kvadruplegik upoutaný na vozíček. Přesto dokázal uspět s tvorbou karikatur.

Jonah Hill opět vsází na dramatickou roli

Film Guse Van Santa by měl sledovat Callahanův boj s alkoholem i cestu k dráze kreslíře. Terapeutickou skupinu i další postavy se Van Santovi podařilo také obsadit známými tvářemi, mimo jiné se objeví Rooney Mara (která shodou okolností ve zmíněné Máří Magdaléně hraje také s Phoenixem, a to titulní postavu), Jack Black nebo Udo Kier.

Téměř k nepoznání je v upoutávce Jonah Hill, který v Hollywoodu začínal v komediálních rolích filmů jako Superbad, Kopačky nebo Dostaň ho tam. Možná o to víc dokázal překvapit v silných dramatických rolích – Moneyball či Vlk z Wall Street – v obou případech z toho byla oscarová nominace. Oporu tak v něm může najít i Van Santův film.

Jonah Hill
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Upoutávka na Don't Worry, He Won't Get Far On Foot v některých chvílích připomíná jinou černohumornou komedii, ve které se člověk na vozíku dostává na skupinovou terapii – norský Kurz negativního myšlení, který uspěl na karlovarském filmovém festivalu. Snímek Don't Worry se poprvé představuje divákům na jiném festivalu, a to americkém Sundance. Přehlídka tam začala ve čtvrtek a potrvá do příští neděle.