Literární rock'n'roll. Spisovatel Rudiš dostane prestižní Cenu literárních domů

Český spisovatel Jaroslav Rudiš letos dostane prestižní německou Cenu literárních domů. Ocenění, které je spojené s odměnou 15 000 eur (380 tisíc korun), převezme 15. března na lipském knižním veletrhu. Oznámili to pořadatelé, kteří ocenili mimo jiné Rudišovo různorodé literární dílo a jeho schopnost pracovat s literaturou v odlišných formách.

„Jaroslav Rudiš s ironií a jemným citem pro každodenní starosti lidí vykresluje ve svých textech společnost s pomocí svérázných postav, které jsou často obětí tragikomických událostí,“ uvedli pořadatelé na Rudišovu adresu. „A tak jsou jeho knihy cool, vtipné, kritické, politické, poetické… krátce: literární rock'n'roll.“

Pětačtyřicetiletý spisovatel, scénárista a dramatik cenu považuje za nejvýznamnější, kterou kdy dostal. „Mě těší, že mám v Německu a v Rakousku čtenáře. Myslím, že česká literatura nebo česká kultura se potřebují dostat ven z té země,“ řekl Rudiš, který žije střídavě v Německu a v Česku.

„Pro mě je důležitá ta přirozenost přecházení z češtiny do němčiny a zase zpátky, návrat k určité dvoujazyčnosti, která třeba v Česku a českých zemích byla před sto lety normální a trochu se vytratila,“ poznamenal. „Já jsem strašně rád, že se v obou těch jazycích pohybuji, že jsem v nich doma,“ uvedl také spisovatel.

Cena literárních domů, které podporují literaturu, pořádají čtení nebo výstavy a vedle Německa působí i v Rakousku a ve Švýcarsku, podle Rudiše patří právě i jeho kolegům. „Mě těší, že to není cena jen pro mě, ale i pro mé spolupracovníky,“ zdůraznil.

Rudiše čeká na jaře série autorských čtení v německy mluvících zemích.

Jaroslav Rudiš se narodil 8. června 1972 v Turnově, vystudoval tamní gymnázium a poté pedagogickou fakultu v Liberci. Studoval i v Praze, Curychu a Berlíně, kde obdržel novinářské stipendium na Svobodné univerzitě.

Úspěšná byla už jeho prvotina Nebe pod Berlínem z roku 2002, v posledních letech ho zviditelnil především film Alois Nebel natočený podle stejnojmenné komiksové trilogie (Bílý Potok, Hlavní nádraží, Zlaté Hory), kterou vytvořil spolu s výtvarníkem Jaromírem Švejdíkem (Jaromír 99).

Rudiš je i autorem „románu nad mraky“ Grandhotel ze současného Liberce, podle kterého vznikl scénář pro stejnojmenný film Davida Ondříčka. K dalším jeho dílům patří například romány Potichu a Konec punku v Helsinkách nebo novela Národní třída. Píše také písňové texty.

Za své knihy získal Cenu Jiřího Ortena a čtenářskou cenu Magnesia Litera. S Jaromírem Švejdíkem založil také skupinu Kafka Band, se kterou vydali album Das Schloss. Rudiš žije a pracuje mezi Českou republikou a Německem, píše česky i německy a jeho díla byla přeložena i do dalších jazyků.

V roce 2014 převzal usedomskou literární cenu, kterou každoročně uděluje knižní festival pořádaný na tomto německém baltském ostrově. Ocenění získal za to, že svými díly přispěl k evropskému dialogu. Rudiš patří v Německu mezi oblíbené autory ze střední a východní Evropy.

Zdroj: ČTK

Jaroslav Rudiš
Zdroj: ČTK/Jens Kalaene