Bát bychom se měli strachu. Hra o terorismu varuje před vnitřním nepřítelem

Strach je nepřítel, varuje Divadlo Polárka (zdroj: ČT24)

K čemu člověka může dohnat strach? ptá se hra Vnitřní nepřítel a spolu s ní brněnské Divadlo Polárka, které si drama francouzské autorky Marilyn Matteiové vybralo jako novinku do svého repertoáru. Příběh středoškolských studentů, jejichž spolužák se přidal k Islámskému státu, je určen pro publikum od třinácti let.

Diváky příběh zavede do oprýskané garáže, v níž mají herce na dosah ruky. Příběh šestnáctiletých školáků tak nabývá téměř až osobních rozměrů. „Hra Marilyn Matteiové pojednává o tom, co ve Francii moc dobře znají – o strachu z terorismu, z toho, že někdo může odejít k Islámskému státu,“ říká režisér inscenace Filip Nuckolls.

Hlavním tématem je ale podle něho strach sám o sobě. „Co člověk ze strachu dělá, jak z něj Evropa blbne, jak se dají pak velmi lehce zotročit lidi,“ obává se. Příběh se odvíjí od zmizení náctiletého Maxe, který, jak se později ukáže, se přidal k teroristické organizaci. Jeho spolužáci se spolu s autoritativním školním vychovatelem rozhodnou zabránit tomu, aby mohlo dojít k dalšímu takovému případu. Nad rozumem ale zvítězí emoce a strach a jejich počínání vede k tragickému konci.

Sezona (falešných) autorit

Autorka v textu zmiňuje i konkrétní události – teroristický útok na hudební klub Bataclan v roce 2015, který si vyžádal devět desítek obětí. „Myslím si, že Marilyn Matteiová hrou reaguje na to, co se začalo dít ve francouzské společnosti: nárůst popularity Marine Le Penové a dalších extremistických stran,“ předpokládá Nuckolls.

Drama chce varovat i před manipulací, kterou právě strach usnadňuje. „Prostřednictvím určité fascinace a zároveň obrovského vnitřního strachu se člověk stává loutkou nějaké falešné autority,“ vysvětluje umělecký šéf Polárky Jan Cimr. I proto si brněnská scéna Vnitřního nepřítele vybrala, celou sezonu totiž věnuje tématu autorit.

Divadlo pro návštěvníky inscenace připravilo i workshopy, na nichž s nimi chce o strachu a manipulaci diskutovat a zároveň nabídnout návod, jak jim nepodléhat.