Klip týdne: Pocta Davidu Bowiemu

Jako poctu britskému hudebníkovi pojala svou novou skladbu olomoucká kapela TAK CO? Nazvala ji jednoduše – Bowiemu. Videoklip měl premiéru přesně dva roky po úmrtí legendárního zpěváka.

„Je těžké nebýt tvůj otisk,“ vzkazují olomoučtí hudebníci Davidu Bowiemu. Svoji píseň mu věnuje skupina TAK CO? Její členové se po svém vyrovnávají se smrtí britského hudebníka, která je před dvěma lety překvapila a zasáhla. David Bowie zemřel 10. ledna – jen dva dny poté, co vydal své poslední album Blackstar.

„Ta smrt mě zasáhla tak strašně silně, že jsem něco takového naposledy zažil, když mi zemřel někdo z rodiny. Nemám pro to žádný vysvětlení, ale vím, že to podobně prožívali kamarádi nebo i známí, kteří se pohybují v hudební branži. Že je to zasáhlo podobně silnou ranou,“ říká baskytarista David Hrbek, autor textu. Autorem hudby je kapelník Marcel Harvánek.  

Česká kapela nahrála píseň pro Davida Bowieho (zdroj: ČT24)

Video je dílem animátorky Lenky Trantírkové z olomouckého Muzea umění. Ta pojala klip záměrně minimalisticky, aby souzněl s hudbou, které tahle parta říká intimpop.

David Bowie zemřel 10. ledna 2016 po několikaměsíčním boji s rakovinou, dva dny před svými 70. narozeninami. Jeho smrt byla pro fanoušky o to více šokující, že se mu boj s těžkou nemocí podařilo před veřejností utajit. Za svůj život prodal více než 140 milionů desek. Poslední album Blackstar vyšlo těsně před jeho smrtí.  

Na jeho počest odstartovalo v Paříži světové tribute turné. Hudebníci, kteří s Davidem Bowiem spolupracovali, na něm budou hrát jeho největší hity. Během roku navštíví 25 měst, z toho šest v Evropě.

Skupina TAK CO? hraje vlastní, autorský repertoár. Převážným autorem hudby je kapelník Marcel Harvánek, který zároveň s přispěním ostatních členů všechny skladby aranžuje. Autorem většiny textů je David Hrbek, občas přispívá i Marek Novotný. 

Aktuální složení:
Jiří Fetka (elektrická kytara, baskytara, foukací harmonika, zpěv)
Marcel Harvánek (kytara, klávesy, zpěv a vokály)
Marek Novotný (trubka, zpěv)
Petr Votoček (elektrická kytara)
David Hrbek (baskytara, zpěv)
Jan Lexa (bicí)

Kapela TAK CO?
Zdroj: ČT24/Web kapely TAK CO?