Filmová upoutávka týdne: Charlize Theronová prochází nesnesitelnou těžkostí mateřství

Charlize Theronovou čeká drobný úkrok od akčních rolí, které pro ni byly typické v loňském roce. Představí se totiž ve filmu Tully, který podle první upoutávky bude zkoumat úskalí současného rodičovství. Kombinaci dramatu a komedie slibuje jméno na postu režiséra – Jason Reitman.

Už je to čtrnáct let, co Charlize Theronová získala Oscara za svůj výkon ve filmu Zrůda, a poslední roky jsou spíš ve znamení akčních kousků. Nejvýraznější zřejmě byla její role v kritiky chváleném Šíleném Maxovi: Zběsilé cestě, loni se ale představila také jako padouch v zavedené sérii Rychle a zběsile, která má už osm dílů. Zkušenou bojovnici pak předvedla i v Atomic Blonde: Bez lítosti.

Charlize Theronovou ale možná zase jednou čeká silná dramatická role díky snímku Tully, kde hraje životem znavenou matku. Na filmu spojila síly s Jasonem Reitmanem, s nímž před sedmi lety připravila i snímek Znovu a jinak, jenž jí přinesl její zatím poslední nominaci na Zlatých glóbech.

Charlize Theronová
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

První upoutávka na Tully zatím nabízí typické scény z rodinného života, v jehož středu je Theronová jako matka Marlo, ale název filmu odkazuje na jméno chůvy, která na scénu přichází až v samém závěru. Filmaři tak zatím možná skrývají skutečnou podstatu díla, jehož drama se může nacházet i jinde než v mateřské únavě. Tully ztvárnila Mackenzie Davisová, která se v minulosti objevila například v sci-fi Blade Runner 2049 nebo Marťan.

Reitman často zkoumá mezilidské vztahy

Tully se však může držet i v rámci standardního dramatu okořeněného trochou humoru, což by odpovídalo předchozí tvorbě Jasona Reitmana. Tento režisér se etabloval jako tvůrce hodný sledování v roce 2007 s filmem Juno, který měl téma blízké nadcházejícímu snímku, tehdy ale těhotenství řešila mladistvá dívka.

Za Juno byl Reitman nominován na Oscara za režii a scenáristka Diablo Cody ho dokonce vyhrála. Právě s ní přitom Reitman spolupracoval i na filmu Znovu a jinak a teď na Tully.

Po Juno natočil Reitman ještě snímek Lítám v tom, v němž mu George Clooney zahrál profesionálního vyhazovače z práce, nebo film Muži, ženy a děti, který byl mozaikou mezilidských vztahů v éře internetu.