Život v hudbě, hudba v životě. Eric Clapton se zpovídá v dokumentu

Do kin vstupuje dokument o Ericu Claptonovi (zdroj: ČT24)

Do zahraničních kin vstupuje očekávaný dokument o kariéře jednoho z nejslavnějších kytaristů – Erica Claptona. Bluesový hudebník se v něm ohlíží za svým bouřlivým životem, který zvládl především díky hudbě. Českým divákům se film Life in 12 Bars představí na konci března.

Bluesová hudba je postavená na citlivé interpretaci, její atmosféra a energie se často opírá o životní zkušenosti a upřímné zpovědi. Kytarista s přezdívkou Slowhand se stal její legendou i díky tomu, že už od mládí měl o čem vyprávět.

V nelehkém dětství právě k hudbě utíkal. Jeho temným obdobím pak byla hlavně šedesátá a sedmdesátá léta, kdy se utápěl v alkoholu a drogách. Když se závislostí zbavil, zasáhla ho další tvrdá rána. Navzdory úmrtí syna ale dokázal drogy definitivně odmítnout. A o tragédii napsal jednu ze svých nejznámějších balad Tears in Heaven.

Chtěla jsem, aby film byla cesta jeho životem, během níž objevím i věci, které jsem sama nevěděla.
Lili Fini Zanucková
režisérka dokumentu

V devadesátých letech pak dál nahrával a vrátil se na scénu v plné síle. V písni My Father's Eyes byl Clapton opět osobní. Napsal ji o svém otci, kanadském vojákovi a muzikantovi, s nímž se nikdy nesetkal. V dokumentu o Claptonovi mluví i jeho rodina, přátelé a kolegové z hudební branže jako B. B. King, Jimi Hendrix a George Harrison.

Navzdory zdravotním potížím, které ho v posledních letech provázejí, včetně problémů se sluchem, se Clapton nevzdává koncertování. V letošním roce čeká dvaasedmdesátiletého kytaristu několik vystoupení, která vyvrcholí červencovým koncertem v londýnském Hyde Parku.