Zack Snyder bere noir zkrátka, ukazuje přehlídka krátkých filmů

Lednové iShorts jsou noirové (zdroj: ČT24)

V pražském Bio Oko mohli diváci ve středu vidět první letošní kolekci krátkých snímků. Lednový výběr iShorts patří žánru noir. Temné vize, zhoubné vášně a nihilistické myšlenky se po Praze nevyhnou v lednu ani dalším městům.

„Sledujeme samozřejmě významné světové festivaly krátkých filmů, brouzdáme na internetu, dáme dost na doporučení. Musí nás zaujmout příběh, zpracování, nápad. Je to všechno dohromady,“ uvedl ke způsobu výběru promítaných titulů zakladatel iShorts Petr Horák.

Propagovat krátké filmy i jejich autory začala nezisková organizace iShorts už před čtrnácti lety. Za tu dobu se natáčení stalo pro tvůrce dostupnější. Jednodušší je i cesta k divákům. „Internet je plný krátkých filmů, posílají se na sociálních sítích. Diváci si už zvykli, že krátký film není jen nějaké školní cvičení, ale že jde o plnohodnotné snímky,“ domnívá se Horák.

„Krátí“ i Zack Snyder

Důkazem je, že se jim věnují i zavedení režiséři. Do lednového noirového výběru byl například zařazen „kraťas“ režiséra Zacka Snydera. Hollywoodský tvůrce stojí za snímky, jako je 300: Bitva u Thermopyl, Batman vs Superman, Liga spravedlnosti nebo horor Úsvit mrtvých. 

Hororový nádech má i jeho krátký film Snow Steam Iron. Čtyřminutový temný příběh o zločinu v New Yorku, v němž nepadne jediné slovo, natočil Snyder na svůj telefon během jednoho víkendu.

Jeho počin je součástí zhruba dvouhodinové projekce, která bude příští týden k vidění také ve Veselí nad Lužnicí, Plzni, ve Slavkově u Brna, v Ústí nad Labem, Zlíně a v Jablonci nad Nisou. iShorts sestavuje nové kolekce krátkých filmů deset měsíců v roce, pauzu má jenom o prázdninách.