Filmová upoutávka týdne: Přečtěte si Freuda. Švankmajer vypouští Hmyz

Trailer: Hmyz (zdroj: ČT24)

Hra bratří Čapků Ze života hmyzu posloužila Janu Švankmajerovi jako pozadí k jeho nejnovějšímu filmu. Snímek Hmyz má podle surrealistického tvůrce ale blízko i ke Kafkově Proměně. Film, který česká kina začnou promítat od 19. února, představuje Švankmajer nyní v prvním traileru.

Autor filmů Něco z Alenky, Spiklenci slasti nebo Šílení uvedl poslední titul s názvem Přežít svůj život před osmi lety. Financovat další projekt mu pomohla i crowdfundingová kampaň. Vypráví o divadelních ochotnících, kteří na malém městě zkoušejí drama Ze života hmyzu. Během zkoušky se jejich vlastní životy prolnou s osudy postav této hry, v níž se hmyz chová jako lidé a lidé jako hmyz.  

„Prostě jsem napsal scénář, tak jak to ze mne lezlo, na jeden zátah, jako se píší automatické texty. Bez racionální nebo morální kontroly. Jen tak se vyvarujete mesianistickému pokušení velkých umělců lidstvo napravovat, vylepšovat, poučovat, varovat a podobně. Nejde to. Přečtěte si Freuda. Jedinou adekvátní a smysluplnou odpovědí na surovost života je cynismus fantazie, jak by řekl jeden český prokletý básník,“ píše Švankmajer v úvodním slově ke svému filmu.

Jan Švankmajer při natáčení filmu Hmyz
Zdroj: CinemArt

Hru bratří Čapků označuje za misantropickou a jeho scénář prý misantropii jen prohlubuje. Vyznění ale má mít blíže ke Kafkově povídce Proměna, v níž se úředník Řehoř Samsa jednoho rána probudí proměněn v obludný hmyz.  

Hmyz je Švankmajerovým sedmým – a podle filmaře i posledním – celovečerním snímkem. V surrealistickém příběhu, který kombinuje animaci s hraným filmem, se objeví  Kamila Magálová, Ivana Uhlířová, Jiří Lábus nebo Jaromír Dulava.