Hlavně odvahu! Osobnosti přejí kultuře do roku 2018

Osobnosti přejí kultuře do roku 2018 (zdroj: ČT24)

Co lze popřát kultuře do nového roku? Odvahu, zajímavé osobnosti a dostatek financí, zaznívá v přáních od známých tvůrců, které Události v kultuře oslovily v novoroční anketě.

Hana Vagnerová, herečka

Přála bych jí hodně odvahy, hodně odvážných tvůrců, aby se nebála zkoušet nové věci, bořit hranice a objevovat cesty, které jsou nové. 

Petr Janda, hudebník

Kultura je na tom nejlíp, když ji nikdo nehlídá, nikdo jí moc nepomáhá. Kultura byla vždycky zvyklá žít ze své podstaty, a pokud se někam sypou peníze, a někam ne, tak z toho stejně nic není. Myslím si, že kultura si zaslouží být svobodná a nezávislá – a také bych jí přál, aby to tak bylo. 

David Ondříček, režisér a producent

České kultuře bych popřál především zajímavé osobnosti. Aby se tu objevili tvůrci, kteří posunou českou kulturu zase o krok dál. 

Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie

Přeji české kultuře, aby nezažívala cenzurní zásahy stran politické moci, aby měla dostatečně svobodný prostor k tomu, aby se mohla vyjadřovat a aby mohla diskutovat s veřejností. 

Martin Finger, herec

Přál bych jí, aby byla moudrá, vtipná a hlavně aby se nebála, aby každý nositel své branže a svého úhlu pohledu byl odvážný a neohlížel se doprava ani doleva, nepodbízel se čemukoli a vyjadřoval to, co on chce vyjádřit. 

Helena Třeštíková, režisérka

Přála bych české kultuře, aby byla vnímána jako velmi podstatná složka naší národní identity a aby se nestávala popelkou při úvahách o financích, aby se konečně podařilo získat jedno procento z rozpočtu na kulturu. Aby kultura žila. Protože to je něco, čím se jako národ můžeme reprezentovat.