Nový rok přivítaly koncerty v Praze i Brně. Poslechněte si program České filharmonie

Nový rok zahájily koncerty v Praze i Brně (zdroj: ČT24)

Novoroční koncerty patří k tradici mnohých orchestrů, k nejznámějším patří určitě polední vystoupení Vídeňských symfoniků, které také každý rok přenáší Česká televize. Sledovat na obrazovkách diváci mohli (a do 15. ledna ze záznamu ještě mohou) i koncert České filharmonie. Kamery ČT nechyběly ani na obdobném programu v Brně.

Novoroční koncert České filharmonie (ČF) měl být původně experiment na tři roky, diváci si ho ale postupně oblíbili natolik, že se z nabídky filharmoniků prodá nejrychleji. „Novoroční koncert je u nás poměrně nová tradice, vznikla z iniciativy České televize, která měla zájem o program na prvního ledna, a ukázalo se, že diváci o něj mají obrovský zájem,“ uvedl generální ředitel ČF David Mareček. 

V letošním programu se odrazilo sté výročí založení Československa. V roli hostujících umělců se tak nepředstavily mezinárodní pěvecké hvězdy, jak je obvyklé, ale dva mladí čeští umělci – klavírista Ivo Kahánek a koncertní mistr České filharmonie, houslista Jiří Vodička. 

Repertoár byl ale mezinárodní, složený z děl vrcholného hudebního romantismu inspirovaných lidovou hudbou. Orchestr řídil venezuelský dirigent Rafael Payare. 

Poslechněte si záznam Novoročního koncertu České filharmonie (do 15. ledna):

Záznam: Novoroční koncert České filharmonie (lze přehrát do 15. 1.) (zdroj: ČT24)

Brno: méně prostoru, více koncertů

V Brně tradice novoročních koncertů sahá až do druhé poloviny 19. století. Ten letošní doplnila tamní filharmonie podtitulem Pozdrav z Vídně do světa – publikum se přes Straussův vídeňský valčík přeneslo do hudby Mahlera, Berlioze nebo Bernsteina. Taktovky se ujal německý dirigent Caspar Richter. 

Z důvodu rekonstrukce Janáčkova divadla ale musel orchestr hrát v provizorních a menších prostorech Kulturního centra Babylon. Stísněnější prostory umělcům nevadily, jsou totiž spojeny s historií Filharmonie Brno – přesně před 62 lety tam odehrála svůj první koncert.

Nezvyklé bylo letos i obsazení orchestru, polovina hudebníků totiž v té době koncertovala v Číně.  

Do opraveného Janáčkova divadla by se filharmonie měla vrátit nejdříve za tři roky.  Novoroční koncert si ale posluchači mohou zopakovat už za dva dny. Aby brněnští filharmonici vyvážili menší kapacitu sálu, hrají ho letos dvakrát – podruhé 4. ledna.