KVÍZ: Přiznejte barvu. Co víte o kultuře roku 2017?

Někdo kvůli české kultuře vidí rudě, jiný ji vnímá černě a jsou i tací, co si ji lakují narůžovo. K ilustraci této věty nám posloužil tank, který připomínal osvobození Prahy Rudou armádou, než ho David Černý natřel růžově. Letos stál v Brně jako upoutávka na výstavu Kmeny 90 a my pomyslným výstřelem z něj zahajujeme kvízový neobjektivní výběr z tuzemského kulturního dění roku 2017. Ať už si své znalosti malujete jakkoli, pusťte se do něj, ostatně na konci přiznáte barvu. Za správnou odpověď si připisujte po bodu.

1. Janu Masarykovi se podařil husarský kousek. Film o něm šel do kin v březnu tohoto roku, premiéru měl ale už loni o Vánocích, takže stihl ještě získat 12 Českých lvů. Což je v historii těchto cen dosud nejvíc. Úspěšným tuzemským snímkem byl i Křižáček, středověká road movie byla po 15 letech prvním českým filmem, který vyhrál festival v Karlových Varech. Společné ale nemají jen mimořádné úspěchy, ale ještě něco jiného. Co?

  • Křižáček byla shodou okolností dětská přezdívka Jana Masaryka.
  • Křižáček během své výpravy narazil na českého lva.
  • V obou filmech hrál Karel Roden.
Křižáček
Zdroj: CinemArt

2. K výstavním událostem roku 2017 patřila bezesporu instalace čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje ve Veletržním paláci. Monumentální dílo vytvořil přímo na míru Národní galerie a bylo jeho vyjádřením k migrační krizi. A my se ptáme: Kolik měřil vystavený obří nafukovací člun a kolik nadživotních postav se na něm v prostorách Národní galerie „plavilo“? Napovíme, že na prstech je nespočítáte, pokud tedy tenhle kvíz nevyplňujete ve skupině.

  • 70metrový člun nesl 258 postav.
  • 100metrový člun nesl 351 postav.
  • 1000metrový člun nesl 1000 postav.
obrázek
Zdroj: ČT24

3. Náročná obnova barokního areálu Kuks získala Grand Prix v nejprestižnějším evropském ocenění kulturního dědictví – jako první český projekt v historii. Název jaké organizace cena nese?

  • Cosa nostra.
  • Páternoster.
  • Europa Nostra.
obrázek
Zdroj: ČT24

4. Své poprvé zažila letos i Slovanská epopej. Všech dvacet rozměrných pláten Alfonse Muchy se představilo v zahraničí, historií Slovanů se mohli kochat návštěvníci galerie v Tokiu. V Praze zatím pokračovala nekonečná diskuse, kam s ním. Návrhů, kde by mohla stát samostatná budova s obrazovým cyklem, padlo už několik. Který nezazněl?

  • Rudé náměstí v Moskvě.
  • Někdejší Stalinův pomník na Letné.
  • Památník na Vítkově.
obrázek
Zdroj: ČT24

5. V osmdesátých letech vznikla v Brně inscenace, která bez nadsázky patří k těm legendárním. Ve hře Šašek a královna se potkali Bolek Polívka a jeho tehdejší manželka Chantal Poullain. Letos se Polívka k roli šaška vrátil, partnerem na jevišti je mu ale tentokrát jeho syn Vladimír. Jak se nové představení jmenuje?

  • Kašpárek v rohlíku.
  • Jingle Bells.
  • Šašek a syn.
obrázek
Zdroj: ČT24

6. Režisér Jan Borna, herci Michal Pavlata a Jan Tříska, herečka Květa Fialová, zpěvačka Věra Špinarová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová, dirigent Jiří Bělohlávek, kreslíři Pavel Kantorek a Vladimír Renčín… Smutný výčet osobností, které v tomto roce opustily svět náš vezdejší. Určitě pro vás nebude těžké bez nápověd určit, kdo z nich se ještě stihl objevit v letošní očekávané filmové novince režiséra Jana Svěráka. A kdo zároveň účinkoval i ve Svěrákově dřívějším filmu, s jehož příběhem premiéra souvisí (takže přece jen nápověda).

Po strništi bos
Zdroj: Bioscop

7. Poslední životní kapitolu v tomto roce uzavřel také spisovatel Petr Šabach. Jeho povídková knížka Hovno hoří se stala předlohou filmu, který k úspěchu katapultoval scenáristicko-režisérskou dvojici Petr Jarchovský - Jan Hřebejk. K Pelíškům se vrátili letos v odvážném filmařském počinu - během jednoho roku uvedli tři celovečerní snímky. Trilogii nazvali Zahradnictví. Zazní v ní i variace jedné slavné věty z Pelíšků. Poznáte, která z následujících možností to může být? Zajímalo by nás, kde udělají soudruzi z NDR chybu. Ne, to ještě není ono…

  • Tyto nefalšované typické vídeňské bramborové noky.
  • Jak to myslíš, kyselý? Od profesora Klause z Bubenče nemůžou být kyselé!
  • Dávám vašemu vztahu měsíc, maximálně dva.
Zahradnictví: Nápadník
Zdroj: CinemArt/Karel Cudlín

8. Opravdu naposled, tvrdí mnozí hudebníci o svém rozlučkovém turné. Ennio Morricone to ale prý myslí vážně, koncertem s podtitulem Goodbye Prague se rozloučil s pražským publikem. Téměř devadesátiletý skladatel filmové hudby už prý ve velkých halách vystupovat nebude. Na posledním pražském vystoupení ho doprovodil Český národní symfonický orchestr. S ním nahrál také hudbu, za niž získal loni Oscara. Zazněla ve filmu…

  • Osm s hrozny.
  • Osm hrozných.
  • Osmák a hroznýš.
obrázek
Zdroj: ČT24

9. V roce 2017 tuzemský rybník obohatila nová cena. Otázka je krátká, ale jasná: Komu jsou Classic Prague Awards určeny?

  • Znalcům klasických jazyků.
  • Čtenářům, kteří umí citovat nejvíce klasiků.
  • Osobnostem klasické hudby.
Classic Prague Awards
Zdroj: Voice of Prague

10. Divadlo pojmenované po fiktivním géniovi Járovi Cimrmanovi oslavilo letos půlstoletí od veřejné premiéry své první hry Akt. „Jak se s tím máme vyrovnat?“ Cimrmanologové vědí, že sám mistr naznačil, že „vyrovnat se s tím, toť věčný úkol filosofie“. Zdeněk Svěrák v rozhovoru pro Českou televizi navrhl převést divadlo pod ministerstvo zdravotnictví, protože…

  • … Cimrman je nesmrtelný, což by se mělo vyšetřit (nejlépe samotným Cimrmanem).
  • … akt lidí v tomhle věku už by měli vidět jen doktoři.
  • … humor život udržuje a prodlužuje.
Akt (Divadlo Járy Cimrmana)
Zdroj: Divadlo Járy Cimrmana

11. „Vidíte tam takové obrazy jako velbloudy, kteří se pasou mezi vraky rezivějících lodí.“ Spisovatelka Bianca Bellová popisuje fotografii, jež se stala inspirací pro její dystopickou novelu. Ta se stala Knihou roku 2016 v cenách Magnesia Litera a autorka za ni také získala Cenu Evropské unie za literaturu. K příběhu s jakým názvem ji zmíněný snímek inspiroval? 

  • Chata v jezerní kotlině
  • Jezero
  • Doktor od jezera hrochů
obrázek
Zdroj: ČT24

12. Loučíme se loučením. Marta Kubišová koncertním turné udělala tečku za svou hudební kariérou. Stihla ještě znovu nazpívat svůj největší hit – Modlitbu pro Martu. A nezpívá ji sama. Hlasy kterých zpěvaček se k ní ještě přidaly? Jmenujte dva, ti, kdo si skladbu pustili před odpovědí, tak všechny čtyři.

Nově přezpívaná Modlitba pro Martu (zdroj: ČT24)

Vyhodnocení kvízu: Jak jste se vybarvili

12 + 1 BOD. JSTE ZLATÍ. A je úplně jedno, jak jste přišli k těm ostatním dvanácti bodům, jestli poctivě, nebo jste občas zašilhali po řešení. Za hlasitý zpěv Jingle Bells si zasloužíte uznání.

10 AŽ 12 BODŮ. VYPTALI JSTE SE DORŮŽOVA. Zdá se, že vám z kulturních zpráv neunikne (téměř) žádná. Pokud jste měli správně všechno, musíme ale dodat: To jste věděli i odpověď na otázku s Aj Wej-wejem? Vážně musíte být takoví šprti? I na silvestra?

7 AŽ 9 BODŮ. MODRÁ JE DOBRÁ. I vy jste dobří. Na rozdíl od těch pod vámi víte, že kultura není jen ta jogurtová, a na rozdíl od těch nad vámi sledujte občas nejen kulturu, ale také burzovní zprávy nebo jak hrajou ti naši zlatí hoši. Nestyďte se za to.

4 AŽ 6 BODŮ. ČERVENÝ HADR. Tak na vás nejspíš kultura působí a ten hadr nemusí mít zrovna podobu rudých trenek nad Hradem. Je fajn, že jste možná stokrát viděli všechny filmy o Harrym Potterovi, ale co nad ním na chvíli zlomit hůlku?

0 AŽ 3 BODY. VIDÍME TO ČERNĚ. Ono popravdě, správné odpovědi se dají tipnout, i kdybyste se teprve včera vrátili z ročního ztroskotání na pustém ostrově. Co si trochu rozšířit obzor (pokud jste tedy na něj celý ten rok někde v Tichomoří nekoukali)? Možná jste ale schválně dávali špatné odpovědi, protože se vám prostě líbily víc. V tom případě si přičtěte deset bodů.