Navzdory podvodu v Hradci Králové znějí nové varhany. Pomohla Soňa Červená

V hradecké filharmonii se rozezněly nové varhany (zdroj: ČT24)

Filharmonie Hradec Králové se konečně dočkala nových varhan. Hudební nástroj měl v jejím sále poprvé zaznít už roku 2007, jenže výrobu od samého začátku provázely problémy a dokonce kvůli ní několikrát jednaly soudy. Nakonec se peníze podařilo získat díky veřejné sbírce, se kterou výrazně pomohla proslulá pěvkyně Soňa Červená.

„Co mě k tomu vedlo? To, že varhany budou stát v Hradci a že by to určitě mého dědečka Václava Červeného, který byl Hradečák, velký vlastenec a sponzor města, těšilo. Proto i mě těší, že vznikly. Takže varhany jsou vlastně takovou rodinnou záležitostí,“ uvedla Soňa Červená.

Nové varhany v sále Filharmonie Hradec Králové se před publikem poprvé rozezněly ve středu. Prezentace a křtu nového nástroje z dílny Roberta Ponči z Krnova se zúčastnily desítky pozvaných hostů.

Výroba varhan a instalace vyšly na zhruba 14,5 milionu korun. Přispělo město, kraj, ministerstvo kultury, Nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, řada drobných dárců i sama operní pěvkyně.

Mluvčí hradeckého biskupství a bývalý mluvčí hradecké filharmonie Pavel Sršeň připomněl, že umělkyně věnovala na varhany honoráře z několika svých koncertů. „Hradecká filharmonie Soně Červené věnovala celou abonentní řadu. Všechen honorář potom věnovala na varhany a nejen to. Byla i velkým motorem v jednání na ministerstvu. Je největším soukromým sponzorem tohoto nástroje,“ zdůraznil Sršeň.

Když jsme začali agitovat, abychom na ně vybrali, tak jsem si myslela, že to nedožiju. Ale dožila jsem to. A ty varhany budou věčné.
Soňa Červená

Varhany ve středu odpoledne rozezněl diecézní organolog a varhaník Václav Uhlíř. „Pro mne po těch letech čekání a různých potíží je to velké zadostiučinění,“ uvedl. První koncert pro veřejnost je naplánován na březen příštího roku. Varhany v hradecké filharmonii budou po úplném dokončení pro koncertní účely ve městě jediné.

Podvedené varhany

Nové varhany jsou umístěné po obou stranách jevištních portálů sálu filharmonie. Nástroj se instaloval s přestávkami od léta. Samotné umístění téměř 3500 píšťal v sále filharmonie začalo začátkem prosince. Největší píšťala měří 5,6 metru a nejmenší dva centimetry.

„Jde o nástroj, který svým pojetím oddělených varhanních skříní není až tak běžný,“ uvedl autor varhan Robert Ponča.

Hradec na nové varhany čekal dlouho. O pořízení mistrovských varhan pro filharmonii se jednalo od roku 2005, kdy radnice nákladem 120 milionů korun budovu filharmonie opravila.

Varhanář Vladimír Grygar však podle obžaloby v roce 2006 použil k jinému účelu dotaci šest milionů korun, za niž měl varhany postavit. Po mnoha letech soudních jednání pražský vrchní soud Grygara pravomocně potrestal za dotační podvod čtyřmi lety vězení.