Je to sen nebo apatie? V Klicperově divadle balancují mezi Shakespearem a probuzením

Události: Sen noci svatojánské v Klicperově divadle (zdroj: ČT24)

Magický příběh Snu noci svatojánské se tentokrát odehrává v nemocničním pokoji. Hradecké Klicperovo divadlo připravilo svoji verzi jedné z nejslavnějších shakespearovských komedií v režijní a autorské úpravě Davida Drábka.

Pacienti nemocnice jsou dlouhé roky ve stavu, kdy nevnímají okolní svět. A podobně jako Shakespeare hledá lék na lásku, doktor Pukmen věří, že najde způsob, jak apatické pacienty alespoň na jednu noc probudit k životu.

Na scénu přidal režisér Drábek míchačku, která symbolicky míchá dohromady oba příběhy, ten reálný a ten snový. Na jedné straně tak stojí Drábkův smutný příběh o těžce nemocných lidech a na té druhé komedie shakespearovského hašteření a dvoření.

Diváci mají už dlouhé roky Sen noci svatojánské rádi a dlouhodbě jde o jednu z nejhranějších a nejslavnějších Shakesperových her. Herecky a režijně je ale obtížná. „Ještě jsem neviděla Sen noci svatojánské, abych si řekla, že to je skvělý Shakespeare. Je to hrozně těžké,“ potvrzuje herečka Drábkovy inscenace Kamila Sedlárová.

Čas probuzení i Avatar

David Drábek
Zdroj: ČT24

Už z divadelního plakátu je znát, že režisér Drábek se inspiroval filmem Čas probuzení z roku 1990, ve kterém si hlavní role zahráli Robert De Niro a Robin Williams. „Jsem nemocný. A tahle nemoc mě žene mimo, pryč od reálného světa. A já se snažím dostat zpět,“ zní ve filmu. „Je to parafrázované, samozřejmě nevycházíme z filmového scénáře,“ říká ke své inspiraci Drábek.

V druhé polovině inscenace herci přidají líčení, které připomíná postavy z filmu Avatar. A stejně jako ve snímku o planetě Pandora nechávají filmaři diváky nahlédnout do jiného světa, i Drábkův Sen alespoň na jednu noc své hrdiny probudí. V královehradeckém divadle jde už o čtvrtou odvážnou adaptaci Shakespeara.