V ústeckém Činoherním studiu je kouření povoleno. Komedie přerůstá v diskusi o svobodě volby

Děkujeme, že kouříte v Činoherním studiu (zdroj: ČT24)

Je omezení míst, kde je povoleno kouřit, zásahem do svobody jednotlivce? I v návaznosti na aktuální diskusi si ústecké Činoherní studio vybralo jako svou další premiéru hru Děkujeme, že zde kouříte.

Protikuřácký zákon, zakazující mimo jiné kouření v restauracích a barech, platí v Česku půl roku. Diskusi, kterou jeho schválení vyvolalo, zapojili v Ústí do dramatizace původní románu amerického spisovatele Christophera Buckleyho. Spíše než knihu ale asi diváci budou znát stejnojmenný film, který v roce 2005 natočil Jason Reitman s Aaaronem Eckhartem v hlavní roli.

I ústecká dramatizace se odehrává ve Spojených státech. Cynický zaměstnanec tabákové společnosti Nicholas Naylor kope za tabákovou lobby, jeho oponentem je senátor, který prosazuje celoplošný zákaz kouření na veřejnosti. Kromě tabáku a politiky se v představení probírají také alkohol, zbraně a sex.

Podle režiséra Jana Antonína Trnky není hra pouze komedií, vést by měla i k zamyšlení nad protichůdnými názory. „Naylor navrhovaný zákon považuje za omezování lidské svobody, člověk by si měl zvolit sám, jestli bude kouřit, nebo nebude, a zákon by ho v jeho svobodné volbě neměl omezovat,“ vysvětluje postoj hlavního hrdiny autorka dramatizace Dagmar Haladová.

Názory si na ústecké scéně vyměňují Jan Plouhar coby obhájce tabákové korporace a Kryštof Rímský v roli senátora, kterou tvůrci do původní hry připsali. Komedii loni nastudovalo (a stále uvádí) také olomoucké Divadlo Tramtarie.