Dopis Napoleona i skandální rukopis markýze de Sade. Ve Francii draží podvodnou sbírku

Sbírka rukopisů spojená s podvodem jde do dražby (zdroj: ČT24)

V Paříži se schyluje k jedinečné dražbě – a to v mnoha ohledech. Do prodeje totiž jde sbírka 130 tisíc děl, především rukopisů, z nichž mnohé jsou vzácné. Jejich celková cena se v přepočtu pohybuje v desítkách miliard korun. Všechna díla navíc pocházejí ze sbírky, která v minulosti pomohla podvodníkům vylákat astronomické částky od osmnácti tisíc investorů.

K nejvzácnějším z desítky tisíc rukopisů, které se do dražby dostanou, patří milostný dopis Napoleona Bonaparta manželce Josefíně. Cena psaní se odhaduje v přepočtu na dva miliony korun.

Koupit si zájemci budou moci také dopis, v němž král Ludvík XVI. popisuje stav Francie jen pár hodin předtím, než ho smetla Francouzská revoluce. „Nechal ho na svém stole a odjel – a teď je ten dokument tady. Nahání to husí kůži,“ přiznává odhadce Claude Aguttes, jenž sbírku 20. prosince začne dražit.

Francouzská revoluce smetla i Bastilu, tedy vězení, na jehož místě dnes stojí budova opery. Právě tady vznikl zřejmě nevzácnější rukopis celé dražby – pouhé čtyři roky před svržením Ludvíka XVI. Nejskandálnější dílo světové erotické literatury 120 dní Sodomy napsal totiž markýz de Sade právě v Bastile, na 12metrovou roli papíru a mikroskopickým písmem, aby mohl rukopis schovat za kámen v cele. Počítá se, že by se za něj dalo utržit kolem 150 milionů korun.

Sbírka spojená s podvodem

Podobně jako u dalších vzácných děl peníze poputují k lidem, kteří do rukopisu už jednou investovali. Dražená díla byla totiž před třemi lety zadržena při vyšetřování pyramidového podvodu v pařížské společnosti Aristophil. Její zakladatel nabízel klientům výhodnou investici do starých knih a rukopisů, takto získané finance od novějších investorů ale využíval pro vyplácení těch dřívějších.

Rukopis 120 dní Sodomy od markýze de Sade
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

Navzdory podvodu, který ji provázel, je sbírka jedinečná. Poprvé se například podařilo shromáždit rukopisy zakladatele surrealismu Andrého Bretona, v nichž si dělal poznámky k prvnímu surrealistickému manifestu. A spolu s nimi půjdou v první várce do dražby například i originální podepsané fotografie Františka Drtikola a Josefa Sudka.

Vydáno pod