V Česku znovu zahraje Bob Dylan. Tentokrát míří do Brna

Po čtyřech letech v Česku znovu zazpívá Bob Dylan. Americký písničkář vystoupí v dubnu v brněnské hale Vodova. Koncert se stane další zastávkou Never Ending Tour, tedy Nikdy nekončícího turné, které odstartovalo už v roce 1988.

Legenda světové hudby i literatury, držitel Pulitzerovy i Nobelovy ceny, v brněnské hale Vodova vystoupí 15. dubna 2018. Oznámil to Petr Novák z agentury Live Nation. Dylan opakovaně hrál v Praze, poprvé v roce 1994, naposledy v červenci 2014, navštívil také Ostravu.

Vstupenky jdou do prodeje v pátek ráno. V roce 2014 Dylan do pražské 02 arény přilákal 6000 lidí, všechna místa byla k sezení. Kapacita haly Vodova je o něco menší, což se ukázalo být výhodou, protože Dylan se rozhodl dát přednost komornějším prostorům, uvedli organizátoři koncertu.

Bob Dylan za svou kariéru trvající přes půl století napsal stovky písní, z nichž mnohé se staly doslova globálními hity. V roce 1988 se vydal na Nikdy nekončící turné (Never Ending Tour), na kterém je dodnes. Ročně to znamená kolem stovky koncertů po celém světě.

Dylan je rovněž uznávaným literátem, jako první rockový hudebník v historii získal Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách maluje. Je také prvním písničkářem, který dostal Nobelovu cenu za literaturu. Švédská akademie ho vyznamenala za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství.

  • Narodil se 24. května 1941 jako Robert Allen Zimmerman v Duluthu v Minnesotě v židovské rodině původem z Ruska.
  • Roku 1962 vydal první album nazvané prostě Bob Dylan.
  • Za více než padesát let napsal přes 500 písní. Skladby jako Knockin' On Heaven's Door nebo The Times They Are A-Changin' se staly klasikou po celém světě.
  • V roce 1988 se vydal na Never Ending Tour (Nikdy nekončící turné), na kterém je dodnes. Ročně hraje až sto koncertů.
  • V roce 1994 hrál poprvé v České republice.
  • Porota Pulitzerovy ceny mu roku 2008 udělila zvláštní cenu za výrazný přínos populární hudbě a americké kultuře. Byl několikrát nominovaný na Nobelovu cenu za literaturu.
  • Na jaře 2016 vydal zatím poslední album Fallen Angels.