Nový dokument chce vyvrátit černý mýtus o Ostravě

Nový dokument sleduje proměnu Ostravy (zdroj: ČT24)

V ostravském studiu České televize vzniká dokument o Ostravě s pracovním názvem Černý mýtus. Filmaře zajímá, jak se moravskoslezská metropole proměňuje od okamžiku, kdy před třiadvaceti lety vyjel z podzemí města poslední vozík s uhlím.

Hlavními hrdiny nového dokumentu budou lidé, kteří se snaží někdejší „ocelové srdce republiky“ přetvořit v moderní město. „Chtěli bychom se zamyslet nad tím, kam jsme došli a jaká Ostrava za těch pětadvacet let je,“ doplnila dramaturgyně Monika Bobková. 

Režie se ujala dokumentaristka Petra Všelichová, která mimo jiné natočila dokument o ostravském prozaikovi Janu Balabánovi nebo pro cyklus Zrezivělá krása díl věnovaný Dolní oblasti Vítkovice. Nyní už se štábem více než rok sleduje život v Ostravě, především aktivity lidí z nezávislých i příspěvkových kulturních organizací, jako je třeba Antikvariát a klub Fiducia nebo centrum Cooltour.

Minulost, současnost i budoucnost Ostravy

Jejich zástupci se také účastnili o víkendu veřejné debaty na Dole Hlubina, kde spolu s architekty, umělci nebo historiky diskutovali o historii, urbanismu, vylidňování města, o jeho úspěších i nezdarech. Přítomni byli také autoři chystaného dokumentu.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Ostravské televizní studio je klíčovou mediální institucí nejen na Ostravsku, proto je logické, že se k aktuálním tématům, jako je rozvoj Ostravy, ale i její historie nějakým způsobem vyjadřuje,“ uvedl k natáčení snímku ředitel TS Ostrava Tomáš Šiřina.  

Ostravské studio natočilo o městě už několik dokumentů, například v roce 2004 režisér Michal Najbrt spolu s hercem Petrem Nárožným Zprávu z Černé díry. Nový dokument režisérky Petry Všelichové o současnosti a hlavně budoucnosti by měl být dokončen příští rok.