Ukrajinu přivítá v Evropě rockový festival

„Ukrajino, vítej v Evropě,“ vzkazuje svým názvem koncert, který se 1. prosince odehraje v pražském Divadle Archa. Benefiční akce souvisí se zrušením vízového styku mezi Ukrajinou a zeměmi schengenského prostoru.

Ukrajinci se bez víz, ovšem ne za prací, mohou do všech zemí Evropské unie, s výjimkou Británie a Irska, vydat od června. Do Prahy přijedou ukrajinští muzikanti. Publikum v Arše si může poslechnout třeba funk-punkovou kapelu Karpatští aligátoři či rockovou skupinu Druzhe muzyko. Hned dvě uskupení dorazí z Kyjeva: TaRuta a Shyrokiyi Lan.

Připojí se i čeští hudebníci: Portless, Maniac, GnostaG a Pavel Horejš s kapelou. Hudbu doplní výstava současných ukrajinských plakátů a fotografií, promítání dokumentů, dobročinný jarmark anebo workshop, na němž si návštěvníci mohou vyzkoušet hru na trembitě, což je čtyřmetrový nástroj huculských pastevců.

Večerní minifestival pořádá mezinárodní nevládní organizace Ukrajinsko Evropská Perspektiva. Pořadatelé chtějí po zrušení vízové povinnosti přivítat Ukrajinu mezi evropskými národy a také dát najevo, že nejsou lhostejní k druhým. I proto je koncert benefiční.

Výtěžek ze vstupného pomůže válkou zasaženým dětem z Ukrajiny, které v příštím roce přicestují do Česka na ozdravné a poznávací pobyty.