Stephen King umožnil českému filmaři natočit kosmonauta s mimozemským virem

Český filmař natočil povídku Stephena Kinga (zdroj: ČT24)

Filmař Robin Kašpařík si už při čtení povídky Jsem brána představoval, jak by ji zfilmoval. A povolení od jejího autora – Stephena Kinga – se mu opravdu podařilo získat. Čtvrthodinový sci-fi horor vznikl bez nároku na honorář, s nejmodernější technikou a mezinárodním týmem.

Práva na zfilmování příběhu kosmonauta, který se nakazí neznámým, mimozemským virem, získal Kašpařík za jeden dolar. Mělo to ale jeden háček – snímek nesměl vydělat ani korunu. „Představte si situaci, kdy jdete shánět peníze na film a musíte vysvětlit, že nesmí vydělat ani korunu,“ ztížila podle režiséra tato podmínka shánění potřebných financí. 

Přesto se mu podařilo vytvořit tým mezinárodních tvůrců, kteří byli ochotni se na příběhu podílet bez nároku na honorář nebo jen za symbolickou odměnu. Unikátním způsobem vznikly třeba vizuální efekty vesmírných mlhovin. Londýnský umělec Morgan Beringer je vytvořil pomocí animací stovek fotografií organických hmot pod mikroskopem.

Do hlavní role obsadil Kašpařík mima Radima Vizváryho, držitele ceny Thálie za nejlepší pantomimický výkon v roce 2016. Příběh divák sleduje z pohledu hlavního hrdiny. V premiéře zfilmovanou Kingovu povídku uvidí zájemci v úterý na festivalu sci-fi filmů Future Gate. Vznikla také verze pro promítání ve fulldome planetáriích.