Útěky jako znamení doby, kdy Amerika už neznamená lepší budoucnost

Divadlo v Řeznické uvede premiéru Davisovy hry Útěky (zdroj: ČT24)

Americký dramatik Bill C. Davis ve čtvrtek usedne v pražském Divadle v Řeznické a bude sledovat světovou premiéru své hry Útěky. Režie se ujala ředitelka této komorní scény Yvetta Srbová společně s Viktorem Polesným. Postavy rodinného třígeneračního příběhu ztvární Jitka Smutná, Filip Cíl a Zdeněk Velen. Inscenace vznikla ve spolupráci s velvyslanectvím USA.

Když už člověk nemůže vydržet v zajetí svého současného života, utíká. Je to zbabělost, nebo odvaha znovu začít? Divadelní hra Útěky amerického dramatika Billa Davise má nadčasové téma, ale pohrává si také s aktuálními společenskými otázkami. Nejmladší syn irských přistěhovalců se ve Spojených státech necítí doma. Politická situace v zemi i neurovnanost rodinných kořenů ho táhnou zpět do Evropy.

Podle režisérky Srbové je námětem příběhu boj emigrantů o domov, pravdu a svobodu svého vlastního rozhodnutí v době, kdy Amerika přestává být synonymem pro lepší budoucnost a demokracii. „Na tomto pozadí přichází autor s apelem k občanské zodpovědnosti, hrdosti a vlastenectví. Se sarkastickým humorem tepe do apatické konzumní a spotřební společnosti, ale i do zákulisí prezidentských voleb,“ uvažuje Srbová.

Téma emigrace

„Má babička kdysi utekla z domova. Přišla ke mně, protože mě měla ráda. Prozradila mi tehdy jistá rodinná tajemství. Tuhle zápletku jsem měl dlouho v hlavě. Spojil jsem ji pak s příběhem mladíka, který chce emigrovat po znovuzvolení George W. Bushe. Necítí se už ve Spojených státech doma,“ odhaluje inspiraci sám autor Bill C. Davis.

V době, kdy téma migrace hýbe světovou politikou, hra získává na aktualitě. „Pro politické kandidáty nebo vůdce je snadné obviňovat z nepříjemností vnější síly. Trump k tomu použil Mexičany, jiné věci svaluje na Čínu. Vy tu jistě máte někoho, kdo obviňuje uprchlíky,“ pokračuje Davis.

Davise proslavila hra Odvolání

Současný americký dramatik, režisér a herec s evropskými italsko-irskými a rusko-židovskými kořeny Davis je držitelem mnoha ocenění včetně Outer Critics Circle Award. Svou první divadelní hru Odvolání napsal v roce 1980 a po jejím úspěchu na Broadwayi ji o čtyři roky později adaptoval do filmového scénáře. Ve filmu, který byl v Česku uváděn pod názvem Kazatel a žák, hrál mimo jiné Jack Lemmon. 

Hra Odvolání je uváděna po celém světě, loni ji uvedlo právě Divadlo v Řeznické. „Viděl jsem zdejší inscenaci Odvolání před pár dny a byla báječná. Mám rád jednoduché scény. Divadlo je text a herci. To stačí,“ pochválil pražskou inscenaci Davis. Text do češtiny, stejně jako v případě nově uváděné hry Útěky, přeložil Alexander Jerie.

Herečka Jitka Smutná je členkou Městských divadel pražských, kde její partner z této inscenace Zdeněk Velen pravidelně hostuje. Filip Cíl se nejprve objevil v seriálu Zdivočelá země, v televizním snímku Zdeňka Zelenky Kanadská noc a v detektivce Jiřího Stracha Ďáblova lest. Hostuje v pražském Divadle v Dlouhé a moderuje Studio Kamarád.