Festival francouzského filmu v českých kinech oslavuje. Godardem i skvosty z Cannes

Festival francouzského filmu letos oslavuje (zdroj: ČT24)

Příběh proslulého režiséra Jeana-Luca Godarda ve snímku Obávaný otevřel ve středu večer Festival francouzského filmu. Revolučního tvůrce ukazuje v období kolem bouřlivého roku 1968. Na programu dvacátého ročníku je pak další padesátka filmů, kromě Prahy se představí také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

Jubilejní dvacátý ročník Festivalu francouzského filmu se nese v duchu oslavy francouzské kinematografie. K základům francouzského i světového filmu se vrací soubor krátkých snímků Bratři Lumièrové, které před více než 120 lety natočili vynálezci kinematografie.

Godard, Gauguin, Rodin

Přehlídku ve středu slavnostně zahájila předpremiéra očekávané komedie oscarového režiséra Michela Hazanaviciuse Obávaný, která sklidila úspěch na letošním festivalu v Cannes. V roli ikony francouzské kinematografie Jeana-Luca Godarda exceluje známý herec Louis Garrel.

V předpremiéře festival uvádí také další novinky z Cannes, například životopisné snímky věhlasných umělců Gauguin s Vincentem Casselem v hlavní roli nebo Rodin s Vincentem Lindonem.

„Snažíme se spolupracovat s českými distributory, aby se pak snímky dostaly do českých kin, takže je uvádíme v předpremiérách,“ říká organizátorka festivalu Anna Mitéran.

Rock'n Roll s Cuketkou

Výběr filmů z Cannes doplní jeho zahajovací snímek Ismaelovy přízraky režiséra Arnauda Desplechina, ve kterém hrají Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg nebo Mathieu Amalric.

Komedie Rock'n Roll režiséra a herce Guillauma Caneta přináší ironický pohled na filmový průmysl a jeho požadavky na věčné mládí filmových hvězd. V hlavních rolích filmových manželů se představí Guillaume Canet a jeho skutečná životní partnerka Marion Cotillard.

Rodičům s dětmi festival nabídne úspěšný animovaný snímek režiséra Clauda Barrase Můj život Cuketky, který získal cenu za nejlepší animovaný snímek na Berlinale, dva Césary, cenu Lumière a Evropskou filmovou cenu. V rámci oslav jubilejního ročníku festivalu se diváci mohou vydat také na snímky z oficiálního výběru festivalu v Cannes z let 2011 až 2016.

Festival francouzského filmu trvá do 29. listopadu a kromě Prahy se promítá také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.