Klip týdne: Jak vyjádřit zamilovanost tancem? Zkuste to jako Björk

Už 24. vyjde nová deska islandské zpěvačky Björk. Ta ponese název Utopia a po porozvodovém albu Vulnicura se má nést v pozitivním duchu. Po singlu The Gate nyní představuje fanouškům zamilovanou Blissing me.

V první skladbě The Gate nám zpěvačka otevřela své srdce, v Blissing me zpívá o zamilování se. Romantický text jemně doplňuje krásná harfa a celý koncept podtrhuje sama svým osobitým tancem. Video je dílem Emmy Dalzell ve spolupráci s Timem Walkerem a jeho zajímavostí, krom Björk samotné samozřejmě, je absence jakéhokoli střihu. 

Zatímco na předchozí desce se zpěvačka vyrovnávala s bolestným rozchodem, Utopia má být o nových začátcích. Ač šlo původně pouze o pracovní název, rozhodla se jej nakonec ponechat a podle vlastních slov se na něj pečlivě připravovala studiem knih.

Má být vyjádřením zpěvaččiny osobní vize, naděje, vtřícným a pozitivním pohledem do budoucnosti a nepropadání temnotě. Zkrátka o víře v ideály, byť mohou být někdy utopistické… 

Björk Guðmundsdóttir je islandská zpěvačka a herečka. Během své kariéry vystřídala několik hudebních stylů od popu přes trip hop, jazz, ambient, folk a klasickou hudbu. Narodila se 21. listopadu 1965 v Reykjavíku a svou hudební kariéru odstartovala už ve svých jedenácti letech, kdy začla navštěvovat hodiny klavíru. Je držitelkou mnoha hudebních ocenění a věnuje se též filmu.  Ztvárnila například hlavní roli ve filmu Tanec v Temnotách režiséra Larse von Triera. 

Björk Digital
Zdroj: ČT24