Nové lákadlo ve Washingtonu: Muzeum bible zabírá plochu šesti fotbalových hřišť

Hlavní město USA Washington otevřelo svou nejnovější atrakci: soukromé Muzeum bible. Vznikalo přes pět let a vyšlo v přepočtu na více než 10 miliard korun. Expozice o knize s největším počtem prodaných výtisků zabírá rozlohu zhruba šesti fotbalových hřišť.

Muzeum chce návštěvníky ohromit hned u vstupu. Cesta ke knize knih vede mj. mezi věrnými kopiemi olivovníků z Getsemanské zahrady v Jeruzalémě. „Chceme, aby se lidé biblí zabývali, a zastřešit to třemi pojmy, i když jsou jich tisíce: dějiny bible, dopad bible a její příběhy,“ vysvětluje záměr expozice Cary Summers, prezident Muzea bible. 

Muzeum nabízí jednu z největších soukromých sbírek svitků na světě a k vidění jsou i mladší exempláře, jejichž rozšíření pomohl vynálezce knihtisku Johannes Guttenberg. Díky jeho vynálezu patřila čeština mezi první jazyky, v nichž se kniha tiskla.

Muzeum bible ve Washingtonu D.C. (zdroj: ČT24)

„Muzeum bible sahá od velmi ojedinělých, vzácných rukopisů až po věci, které jsou virtuálně a univerzálně dostupné v kapse na vašem mobilu,“ popisuje Bill Lazenby, ředitel výzkumu PRD, autor části expozic.

Muzeum nabízí zábavou i vzděláním jakýsi hlavní příběh světových dějin – tedy tak, jak ho vidí bible. Tvůrci muzea chtějí, aby lidé odsud odcházeli s tím, že si „knihu knih“ chtějí přečíst. „Oddělení státu od církve vedlo k situaci, kdy i velmi dobře vzdělaní lidi neměli ve skutečnosti přístup ke vzdělání týkajícímu se bible,“ komentuje expozici David Trobisch, ředitel sbírek Muzea bible. 

Muzeum deklaruje, že hodlá zůstat mimo politiku. Za jeho projektem ovšem stojí firma Hobby Lobby. Její majitelé například bojují proti interrupcím. V létě dokonce společnost musela zaplatit pokutu za nezákonný dovoz artefaktů z Blízkého východu. Muzeum ale tvrdí, že žádné kradené kousky nevlastní a že sbírka má jediný cíl: pochopit bibli.

Vydáno pod