Zemřel kytarista Malcolm Young, spoluzakladatel kapely AC/DC

Ve věku 64 let zemřel kytarista a spoluzakladatel legendární kapely AC/DC Malcolm Young. Ze světa odešel po dlouhém boji s demencí. Oficiální oznámení o Malcolmově smrti se objevilo na jeho facebookovém profilu. Malcolm tak následoval staršího bratra George, který zemřel před pár týdny.

Malcolm Young se narodil 6. ledna 1953 ve skotském Glasgow, o deset let později jeho rodina emigrovala do Austrálie. Malcolm se stal hnacím motorem kapely, kterou založil spolu se svým bratrem Angusem v srpnu 1973. Malcolm psal texty a složil mnoho jedinečných motivů pro kytaru. 

Skupina AC/DC se postupně stala jednou z největších rokenrolových kapel v historii, na svět přivedla hity jako například Back In Black, Highway to Hell, You Shook Me All Night Long a mnoho dalších. Bratři Youngové jsou psaní jako spoluautoři u každé písně, a to od jejich debutového alba High Voltage z roku 1975 až po Rock or Bust v roce 2014.

V dubnu 2014 ale Malcolm kapelu kvůli boji s demencí opustil, zprvu se zdálo, že jen dočasně, v září téhož roku ale oznámil odchod do důchodu. V kapele ho nahradil jeho synovec Stevie, který roku 2014 vyrazil s kapelou na poslední turné s albem Rock or Bust.

Stačil popisek na šicím stroji a AC/DC byli na světě

AC/DC patří mezi průkopníky tvrdého rocku a metalu, celosvětově prodali přes 200 milionů alb a s oblibou vystupují také u nás. Kapelu založili bratři Malcolm a Angus Youngovi, název kapely vzešel z nápadu jejich sestry Margaret. Ta si všimla iniciál AC/DC na šicím stroji. Jde o zkratku alternating current / direct current, což v překladu znamená střídavý proud / jednosměrný proud.

Kapela za svou historii několikrát obměnila sestavu, například v roce 1977 baskytaristu Marka Evanse vystřídal Cliff Eilliams. V roce 1979 vydala úspěšné album Highway to Hell; když v roce 1980 zemřel zpěvák a spoluautor písní Bon Scott na otravu alkoholem, uvažovala skupina o ukončení společné hudební kariéry. Ještě téhož roku se jeho úkolu chopil Brian Johnson a ve stejném roce stihla kapela vydat své nejúspěšnější album Back in Black.

Popularita kapely začala uvadat v roce 1983 po odchodu bubeníka Phila Rudda, zpět na výsluní ji vyneslo v roce 1990 album The Razors Edge. Phil Rudd se po devíti letech nakonec do kapely vrátil a spolupracoval na albu Ballbreaker v roce 1995, Stiff Upper Lip z roku 2000 i na posledním albu Rock or Bust, které vyšlo teprve před třemi lety.