Před oponou za oponou nikdo nesmí chybět. Startuje pátá Noc divadel

Představení, prohlídky zákulisí a další program přichystaly pro návštěvníky v rámci Noci divadel desítky scén po celém Česku. Akce se u nás koná už popáté. Noc je součástí evropského projektu European Theatre Night, pořádaného od roku 2008 vždy třetí listopadovou sobotu.

„Svou návštěvností se česká Noc divadel během pěti let stala největší evropskou akcí v rámci projektu European Theatre Night. I diváci, kteří pravidelně do divadel nechodí, si akci velmi oblíbili a věřím, že divadlům pomáhá přilákat nové publikum,“ uvedla za organizátory ředitelka Institutu umění – Divadelního ústavu Pavla Petrová.

Vedle Česka, kde se akce obvykle účastní víc než 50 tisíc návštěvníků, se letos divadla otevřou také na Slovensku, v Bulharsku, Srbsku, Chorvatsku, Rakousku a Černé Hoře.

Tuzemská divadla lidem nabídnou také noční prohlídky, setkání s herci, režiséry a scénografy, workshopy či performance. Motto letošního ročníku je Forever Young, proto se některé části programu zaměří na náctileté diváky. Celkem je nachystáno víc než 500 různorodých akcí pro veřejnost, na některé z nich si lidé musejí udělat rezervaci.

Třeba Východočeské divadlo Pardubice návštěvníkům umožní stát se na chvíli hercem nebo herečkou, královéhradecké Divadlo Drak nachystalo dílny a workshopy pro děti. Jihočeské divadlo nabídne prohlídku zákulisí, třinecké Kulturní centrum Trisia únikovou hru. Jeviště Stavovského divadla rozsvítí světelná show a v Národním divadle se budou například dražit divadelní kostýmy.

Městské divadlo Kladno naplánovalo scénické čtení hry amerického dramatika Richarda Dressera Rána pod pás, ostravské Divadlo Petra Bezruče uvede již tradiční Noční audience u Bezručů, letos s hercem Norbertem Lichým. Pražské Studio Ypsilon připravilo fotokoutek s hercem Jiřím Lábusem a v divadle ABC se bude v retro stylu cestovat časem do 60. let. V pražské Knihovně Václava Havla se v podání studentů DAMU odehrají veřejné zkoušky dvou Havlových her Ztížená možnost soustředění a Vernisáž.

V Brně se do Noci divadel zapojí desítka institucí. Od odpoledních až do nočních hodin nabízí zájemcům prohlídky, přednášky, představení, hudební produkce i doprovodný program. Vstup je jako u ostatních divadel zdarma nebo za symbolické vstupné. K 70. výročí založení brněnské Janáčkovy akademie múzických umění je v Brně připravena i prohlídka budovy divadelní fakulty.

Vydáno pod