Paní Bovaryová si ani v Ostravě nezahraje v seriálu

V Ostravě uvádí Paní Bovaryovou (zdroj: ČT24)

Láska, která přináší dluhy a smrt. Paní Bovaryová nově prožívá svůj příběh na jevišti Národního divadla moravskoslezského. Dramatizaci románu francouzského spisovatele Gustava Flauberta uvádí ostravská scéna poprvé.

Nová dramatizace Veroniky Vavrouškové pracuje s filmovým střihem, na jevišti probíhají dva děje najednou. „Tato dramatizace má linii vnitřních monologů, komentářů postav, které se divákovi velmi nečekaně odhalují,“ upřesnil Peter Gábor. Jako režisér inscenace se slavnou literární klasikou se loučí s pozicí uměleckého šéfa činohry NDM.

Příběh paní Bovaryové začíná vyprávět dospělá dcera hlavní hrdinky. „Navštíví ji v dílně, kde šije, farář, který se cítí vinný, že nemohl zabránit katastrofě,“ uvozuje do hry Gábor. Emma Bovaryová krutě platí za to, že je krásná a naivní.

Nebezpečné iluze

Manželka venkovského lékaře se cítí nespokojená se svým životem, od něhož má přehnaná očekávání. „Její příběh je o velkých iluzích mladé, nezkušené ženy, která chce žít život jako v seriálu,“ doplňuje režisér. 

Štěstí a naplnění romantických představ zkouší Emma najít v náručí jiných mužů a v bohatství. „Znám tolik mladých holek, které nemají vzor, který by jim ukázal cestu, a můžou dopadnout jako Emma Bovaryová,“ domnívá se představitelka hlavní hrdinky Izabela Firlová, že příběh z poloviny 19. století mohou diváci snadno vztáhnout i na současnou společnost. V Ostravě se s Paní Bovaryovou setkávají od 16. listopadu.