Gary Oldman jako Churchill prožívá Nejtemnější hodinu

Gary Oldman jako Churchill v novém filmu (zdroj: ČT24)

Nový britský snímek Nejtemnější hodina se vrací do počátečních let druhé světové války – k těžkému rozhodování premiéra Winstona Churchilla. V slavného politika se díky filmovým maskérům téměř dokonale proměnil herec Gary Oldman.

Děj filmu se soustředí na několik turbulentních týdnů na jaře roku 1940, během nichž čerstvě jmenovaný ministerský předseda Churchill rozhoduje o budoucnosti Evropy. Musí rozhodnout, jak se postavit nacistickému Německu, jehož vojska postupují západní Evropou a přibližují se k britským ostrovům. Snímek končí jeho slavným projevem, který definitivně přesvědčil britský parlament o tom, že se s Hitlerem smlouvat nebude.

Režisér Joe Wright do hlavní role obsadil Garyho Oldmana, kterého jde jen stěží poznat díky mistrovské práci uměleckého maskéra Kazuhira Tsujiho. Vizuální přeměna pomohla prý Oldmanovi více se do britského premiéra vžít.

Můj make-up trval každý den 2 hodiny a 45 minut. Během té doby jsem měl pocit, že duch Churchilla stojí za mými zády. Oblečení a vše ostatní bylo tak detailní, že díky tomu jsem se do role mohl úplně ponořit.
Gary Oldman

Obsazení Oldmana bral režisér jako záruku diváckého zájmu. „Po přečtení scénáře jsem se sám sebe ptal, zda bych šel do kina na film o Churchillovi. Vlastně jsem si nebyl vůbec jistý. Ale pak padlo jméno herce Garyho Oldmana a bylo mi jasné, že na něj bych určitě do kina šel,“ přiznává.

Wright se netají tím, že romantizuje pohled na milovníka doutníků a jednu z nejvýraznějších osobností světové politiky dvacátého století, který neustoupil ani v nejtemnější hodinu. I díky tomu se o Oldmanovi mluví jako o budoucím držiteli Oscara. Diváci se o jeho oscarovém výkonu mohou přesvědčit 11. ledna, kdy film vstoupí do kin, včetně těch českých.

Churchilla přitom Britům připomněl letos už film Jonathana Teplitzkého. Premiér v podání Briana Coxe v něm řešil plánované vylodění v Normandii.