Jana Preissová odkrývá v Noční sezoně rodinné kostlivce

Noční sezona s Janou Preissovou v Národním divadle (zdroj: ČT24)

Esther od svého manžela a dětí odešla už před patnácti lety, ale i její nepřítomnost rodinu ovlivňuje, i když se o ní nemluví. Když rodinné tabu zničehonic připomene Estherčina matka, začnou spolu s kostlivcem vypadávat i další tajemství. Výsledkem je tragikomická Noční sezona, činoherní novinka Národního divadla v Praze. V hlavní roli svérázné babičky se představí Jana Preissová.

S odchodem matky se každý z členů do značné míry potrhlé rodiny vyrovnává po svém. „Všechny postavy mají prapodivné osudy, míjení lásek, vztahů, to je smutné,“ podotýká Jana Preissová. 

Silné a tragické momenty shazuje autorka hry Rebecca Lenkiewiczová černým humorem. „Vzájemný boj je naprosto marný, až z toho můžou někdy vzniknout úsměvné momenty,“ souhlasí herečka.

Igor Orozovič
Zdroj: Národní divadlo v Praze/Petr Neubert

Mezi její nezapomenutelné role na prknech Národního divadla patří například Marie Stuartovna, kněžna z dramatizace Němcové Babičky nebo matka v komorním dramatu Z prachu hvězd. Babička Lily je pro ni prý nejtěžším hereckým úkolem, jaký ji zatím na první scéně potkal.

Výjimečná je inscenace i podle režiséra a uměleckého šéfa činohry Daniela Špinara. „Po dlouhé době dělám hru, kde jsme mohli opravdu detailně zkoumat psychologii postav, což v takových velkých divadlech moc nebývá,“ poznamenal.

Autorka Rebecca Lenkiewiczová je mimo jiné spoluscenáristkou oscarového polského snímku Ida z roku 2015. V něm novicka Anna také odkrývala rodinná tajemství. Noční sezona je svým způsobem detektivní příběh, tajnosti divadelní rodiny ale tentokrát neodhalí ani konec hry.