Z Antracitových polí se sklízí hudba za Pulitzerovu cenu

Festival Struny podzimu uvedl oratorium o hornících (zdroj: ČT24)

Pulitzerovou cenou oceněné oratorium o těžkém životě horníků uvedl festival Struny podzimu. Zaznělo v úterý v pražském Foru Karlín, významné dílo soudobé hudby osobně představila jeho autorka, americká skladatelka Julia Wolfeová.

Hudebního provedení působivé skladby Antracitová pole se ujalo uskupení Bang on a Can All-Stars a vokální ansámbl Martinů Voices. Do atmosféry publikum ale uvedli Tonya Graves a Dan Bárta, kteří na úvod společně zazpívali dvě tradiční hornické písně. „Trochu odlehčené entrée má lidi dobře naladit na závažné téma, které přijde potom,“ podotkl programový ředitel festivalu Vilém Spilka. 

Příběhy z prostředí horníků na začátku dvacátého století se odehrávají v malém městě v Pensylvánii, kde Julia Wolfeová vyrůstala. Skladba využívá havířského folkloru, reklam a rozhovorů, které s horníky a jejich rodinami vedla sama autorka. „Byla to velmi silná komunita, pracovali spolu, vzájemně si pomáhali. Takže jejich život byl velmi krásný, ale zároveň velmi temný a smutný,“ popisuje Wolfeová.

Některá z témat ale ve společnosti stále rezonují, takže to není jen o minulosti. Potřebujeme energii a jejím zdrojem je dodnes uhlí. Žijeme v blahobytu díky tomuto velmi nebezpečnému byznysu.
Julia Wolfeová

Hudbu doprovází vizuální projekce. Jedna z částí skladby zahrnuje soupis jmen těch, kteří přišli o život při důlním životě. „Na jménech poznáte, odkud byli. V dolech pracovali Italové, Češi, Velšané, Němci. Mnoho rozdílných lidí, kteří se tam přestěhovali za prací,“ doplnila Wolfeová.

Celosvětově uznávaná skladatelka soudobé hudby za Antracitová pole získala v roce 2015 Pulitzerovu cenu. Její dílo uvedl festival Struny podzimu jen jednou, program letošního ročníku zakončí ve čtvrtek koncert jazzového pianisty Herbieho Hancocka.