Ve věku 80 let zemřel zpěvák Karel Štědrý

Štědrý patřil ke slavné éře československé populární hudby 60. let (zdroj: ČT24)

Ve věku 80 let zemřel zpěvák a herec Karel Štědrý. Patřil mezi představitele slavné éry české populární hudby 60. let, proslavil se hitem Mám malý stan. Jeho působení v Redutě, Semaforu i v Rokoku lemuje množství úspěšných písní i hereckých rolí. Postupně se z interpreta šlágrů přerodil i v konferenciéra a scenáristu.

Karel Štědrý amatérsky zpíval už od mládí. V roce 1958 pak došlo k osudovému setkání, když poznal Jiřího Suchého s Jiřím Šlitrem, a o rok později s nimi založil legendární divadlo Semafor. „Já jsem byl řádným členem Semaforu prakticky tři sezony, ale musím říct, že ty písničky mě provází celý život,“ vzpomínal po letech Štědrý.  

Kromě písně Mám malý stan, kterou Štědrý zpíval společně s populárním zpěvákem Waldemarem Matuškou, se do paměti mnoha posluchačů zapsal i šlágry Písmena nebo Magdaléna. Duety nazpíval i s Pavlínou Filipovskou či Karlem Gottem.

Evergreenem se stala i první gramofonová nahrávka Karla Štědrého z roku 1960 s Jiřím Suchým – Potkal potkan potkana. Jako herec se objevil třeba ve filmech Kdyby tisíc klarinetů nebo Ta naše písnička česká.

Karel Štědrý a Waldemar Matuška: Mám malý stan (zdroj: ČT24)

Když byl na počátku 70. let „odejit“ z divadla Rokoko na volnou nohu, vystřídal několik tanečních orchestrů, než v roce 1974 zakotvil jako zpěvák a konferenciér orchestru Karla Vlacha. Tím si jako obdivovatel proslulého kapelníka podle svých slov splnil sen. 

V té době se Štědrý prosadil i jako scenárista a moderátor v rozhlase i televizi. V pořadu Melodie stříbrného plátna spojil hudební um s celoživotní vášní pro film, uváděl populární pořad Vysílá Studio A a zároveň účinkoval například v Kabaretu u dobré pohody. I mladší generace si vzpomenou na Štědrého autorský program Diskotéka pro starší a pokročilé

Karel Štědrý hostem pořadu Na plovárně (zdroj: ČT24)