Jakub Švéda šíří ze Středočeského kraje Technovirus

Jakub Švéda vystavuje v GASK Technovirus (zdroj: ČT24)

Galerie Středočeského kraje (GASK) vystavuje Technovirus výtvarníka Jakuba Švédy. Soubor kreseb je součástí dlouhodobého cyklu Práce na papíře, jehož prostřednictvím galerie představuje intimnější tvorbu současných českých umělců.

Cyklus chce návštěvníkům galerie ukázat výtvarníky z trochu jiného pohledu, než je možná znají. „V kresbě umělec odhalí mnohem víc. Jsou to práce jemnější, ale zároveň z nich člověk více vycítí umělcovo uvažování,“ domnívá se kurátorka výstavy Adriana Primusová. 

Jakub Švéda (*1973) v tvorbě neuznává hranice – jeho práce často překračují daný formát, například okraj čtvrtky, na niž kreslí. „Když chci metaforicky zobrazit narušenou, možná i nenarušenou část krajiny nebo životního prostoru, určitý biokód, tak oceňuju jistou náhodu, že barvy a komponenta z formátu vyskočí. Připadá mi to na té práci zábavné,“ vysvětluje výtvarník.

Výseč myšlení

Švéda, který je mimochodem autorem původní sošky Českého lva, má ve svém ateliéru i třímetrová plátna a vytváří také světelné objekty do prostoru. Do kresby přináší další malířské techniky – například díly počítačů přestřikuje na papír jako šablony nebo využívá přírodní materiály.

Jakub Švéda / z výstavy Technovirus (GASK)
Zdroj: GASK

V GASK jsou jeho díla umístěna na černém pozadí. „Díla z něho vystupují jen jako signály nějakého většího celku,“ upozorňuje. „Jedna kresba je stejně jenom určitá výseč mého myšlení nebo představ, jde o to, je skládat dohromady.“ 

O to se návštěvníci výstavy Technovirus mohou pokoušet do 21. ledna. Souběžně s výstavou v Kutné Hoře je Švédova tvorba k vidění na výstavě českých výtvarníků v bratislavském Zoya Museu. Na jaře výtvarníka čeká práce na obří fresce pro městskou část Praha 6.