Sv. František Borgiáš po pěti letech zase shlíží z Karlova mostu

Na Karlův most se vrátila socha sv. Františka Borgiáše (zdroj: ČT24)

Na Karlův most se po pěti letech vrátilo sousoší světce Františka Borgiáše. Za jeho kopii od sochaře a restaurátora Jiřího Kačera zaplatil pražský magistrát šest milionů korun. Originál z roku 1710 zůstane v depozitáři Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která ho později nechá opravit.

František Borgiáš (*1510) je jedním z nejvíce uctívaných řádových světců pro jezuitský řád. Po smrti své ženy a zajištění osmi dětí se ve svých 40 letech vzdal všeho majetku a vstoupil do jezuitského řádu. 

Kopie barokního sousoší byla na most umístěna v úterý. Následující dva týdny však ještě budou restaurátoři dělat dokončovací práce, retuše a závěrečnou konzervaci.

Autorem originálu je barokní sochař Ferdinand Maxmilián Brokoff. Figury propojil s podstavcem, nebylo tak možné opravit pouze jednotlivé části sousoší. „V takovém případě bychom vytvářeli jakýsi novotvar. Proto bylo rozhodnuto, že originál se deponuje do depozitáře a na Karlův most se vrátí sekaná kopie,“ vysvětlila kurátorka GHMP Marie Foltýnová.

Rekonstrukce čekají i další sochy

Už příští rok se oprav dočkají další barokní sousoší a magistrát plánuje i rozsáhlou rekonstrukci vnitřních prostor mostu. Není vyloučeno, že kvůli opravám ho bude třeba pro veřejnost uzavřít.

Umisťování kopie sochy sv. Františka Borgiáše na Karlův most
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

„Mohly by se průběžně rekonstruovat současně dva oblouky, pak by následovaly další. V časovém harmonogramu deseti patnácti let,“ uvedl pražský radní pro kulturu Jan Wold (KDU-ČSL). „Na rok 2018 chystáme restaurování sousoší svatého Víta, Kajetána a Kříže. Následně ještě sochu Františka Serafínského z 19. století,“ doplnila Marie Foltýnová.