Osm žen v Klicperově divadle by kvůli jednomu muži vraždilo

Osm žen v Klicperově divadle (zdroj: ČT24)

Klicperovo divadlo se proměnilo v rodinné sídlo na sněhem zapadlém venkově. Právě v něm se odehrává detektivní příběh francouzského dramatika Roberta Thomase, který proslavila filmová muzikálová adaptace Francoise Ozona. Osm žen a jeden mrtvý muž se nově setkávají také v Hradci Králové.

Podnikatel Marcel tráví každé Vánoce se svými nejbližšími v domě na venkově. Tyhle svátky si ale příliš neužije – někdo ho údajně zavraždí. Protože počasí nedovoluje dojít pro pomoc, rozhodne se osm žen v domě, že jeho podivnou smrt vyřeší samy. Vrahem přitom může být kterákoliv z nich.

V této hře dvojnásob platí, že není malých rolí. „Všechny máme krásný prostor, abychom si spolu zahrály,“ potvrzuje herečka Kamila Sedlárová. Toho se držel i režisér Francois Ozon, když do své filmové verze v roce 2002 obsadil slavné francouzské herečky. Například Catherine Deneuveová byla za nevěrnou manželku, Isabelle Huppertová si zahrála přísnou starou pannu, Fanny Ardantová tajemnou sestru.

Inspirace filmem

V hradeckém nastudování diváci uvidí Zoru Valchařovou-Poulovou, Martinu Novákovou nebo Lenku Loubalovou, která hrála v Osmi ženách i před více než čtyřiceti lety, kdy Klicperovo divadlo tuto inscenaci uvedlo naposled.

Osm žen (Klicperovo divadlo)
Zdroj: Patrik Borecký/Klicperovo divadlo

Režisér Petr Štindl přiznává, že se trochu inspiroval slavným filmem. „Takže jsme textu, který je podle mě trochu vyčpělý a starý, dali modernější střih. Také jsme zviditelnili určité motivy, které v té hře nejsou tolik znát. A také jsme se inspirovali tím filmem v tom, že jsme si dovolili přidat písně,“ upřesnil. Písně na hudbu Jiřího Hájka také otextoval.

Podle režiséra je Osm žen spíše než detektivka hra na detektivku. Důležité není ani tak hledání vraha jako dobře schovaných temných rodinných tajemství.