Aj Wej-wej videoklipem opět vytáčí čínskou státní moc

Peking - Čínský umělec Aj Wej-wej natočil videoklip plný obscénností a metafor, jako provokaci a výsměch čínské státní moci. Jeho videoklip líčí necitlivou, pánovitou moc státu, která pošlapává práva jednotlivce. Text obsahuje obscénní urážky a na záznamu se objevují zvířata, která se stala eufemismy v čínské snaze obejít přísnou cenzuru.

V klipu se vrací ke své 81 dní trvající vazbě z roku 2011, která byla součástí čínského zákroku proti disentu. V případě Aj Wej-weje úřady sáhly k obvinění z daňových úniků, což bylo všeobecně vnímáno jako trest za jeho aktivismus.

„Lidé, kteří jsou zadržení, utrpí trauma. Všichni, kdo byli věznění, to velmi dobře znají,“ řekl Aj Wej-wej v Pekingu při premiérovém uvedení klipu. „To je důvod, proč jsme tajně zadržováni, zavazují nám oči, spoutávají nás, nedovolují nám setkat se s právníky a příbuznými. Přemýšlel jsem o tom, jak se z tohoto traumatu zotavit. A napadlo mě použít hudbu, abych veřejnosti předal pocit, který je tak nesmírně tajný a soukromý,“ dodal.

Aj Wej-wej popudil Peking tím, že použil své umění a popularitu k tomu, aby přitáhl pozornost k nespravedlnostem, k nimž v Číně podle něj dochází, a k potřebě větší otevřenosti a prosazování práva.

„Ten klip jsem netočil pro sebe a nezpívám ho pro sebe,“ řekl Aj Wej-wej. „Je určen všem lidem, kteří nemají příležitost sami se hájit, a kteří ji nikdy mít nebudou. Nejde jen o jednu generaci. Za posledních 60 let zde byl bezpočet lidí, kteří byli zabiti nebo vykázáni z domů a dokonce i umučeni.“

Dumbass je prvním singlem z chystaného alba, které Aj Wej-wej nazval Divina Commedia (Božská komedie) podle Danteho slavného díla. Jde také o odvolávku na přezdívku „Aj Bůh“, kterou Aj Wej-wejovi dali jeho přívrženci. Texty Aj napsal sám a rovněž debutoval coby zpěvák. Hudbu složil jeho přítel, rocker Cuo-siao Cu-čou.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod