Přijít designu na chuť. Letošní Designblok prochází žaludkem

Přes tři stovky designérů a designérských studií se pokusí svou tvorbou zaujmout návštěvníky devatenáctého ročníku Designbloku. Tématem výběrové přehlídky je letos jídlo a stolování, módě a designu mohou lidé přijít na chuť od 26. do 30. října. Program v rozhovoru přiblížil kreativní ředitel Jiří Macek.

Proč se letošní Designblok věnuje právě jídlu? 

Výběrem témat se snažíme každý rok poukázat na to, že design je naprosto přirozenou součástí našeho života, že ho ani nevnímáme. A že náš život může pozitivně i negativně ovlivnit. A letos je tím tématem právě jídlo.

Středobodem akce je Designérie, která je pojata jako obrovská cukrárna. Co dobrého si v ní mohou návštěvníci dát?

Designérii najdete ve střední části Průmyslového paláce na Výstavišti. Je to úžasná budova, která ale většinou nevyzní, ať už se tam konají jakékoli akce, spíš ji zaplní. Designérií chceme ukázat její krásu v jiném kontextu. Oslovili jsme designéry Maxima Velčovského a Veroniku Jirouškovou, jestli by z tohoto místa nevytvořili jakýsi chrám radosti.

Vznikla koláž ze zážitků a vizuálních vjemů. Před obřími dorty se tu budou odehrávat módní přehlídky, koncerty a divadlo. Můžete vyskočit na duhovou horu Říp nebo si koupit srdce z pouti, které pro nás navrhlo deset ilustrátorů a designérů. Létají tam také velké cukrové vaty – kamuflované kolotoče –, které vás vynesou do designérského nebe.  

Návštěvnost Designbloku je vysoká. Lidé přehlídka zajímá, přijdou se na design „jen“ podívat, nebo také kupují? 

Z našich ohlasů víme, že kupují. Je to dáno tím, že zatímco u značek nebo špičkových výrobců si člověk může něco jenom vyhlédnout a pak za nimi následně přijít, designéři často představují unikáty nebo je složitější se k nim dostat. Lidé proto takové šance využívají, ať už jde o nákup drobných předmětů, doplňků do domácnosti nebo módy a šperků. 

Lze říct, jak poznat dobrý design?

Určitě by se dala najít nějaká definice, já říkám, že dobrý design je ten, který vás osobně oslovuje. Věc, kterou si koupíte ne proto, že potřebujete nějaký nůž nebo kastrol, ale protože k ní naleznete vztah. Ten se vytvoří díky dobrému nápadu, dobré použité technologii a příběhem, který za vznikem té věci je.

Kreativní ředitel Jiří Macek zve na Designblok (zdroj: ČT24)

Jaký je doprovodný program Designbloku?

Jeden den bude věnovaný projektu Diploma Selection, tedy módním přehlídkám mladých designérů z celé Evropy. Zajít je možné také na speciální koncert Please the Trees, který bude navazovat na divadelní pásmo o jídle a pití. Součástí programu je také cooking show.